Az MTA állásfoglalása a Covid 19 vírussal és a védekezéssel kapcsolatban

Állásfoglalást jelentetett meg 2021. október 11-én a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, amelyben felhívják a figyelmet az oltások, a zárt terekben történő maszkviselés és a távolságtartás szükségességére a koronavírus-járvány újabb hullámának idején.

„A legfontosabb védelmet az oltás biztosítja, felvételét továbbra is erőteljesen ösztönözni kell. Ugyanakkor a szakemberek előrejelzései szerint az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt”

– olvasható a szövegben, amely kitér arra is:

„Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!”

Az MTA elnöke hangsúlyozza, hogy mindent meg kell tenni a tudomány eredményeinek elfogadtatásáért:

„Közösen érjük el, hogy senki ne adjon hitelt az olyan téves, felelőtlen és veszélyes állításoknak, miszerint a delta-variáns ellen nem véd az oltás és az orrot és szájat eltakaró maszk! Mindenki lépjen fel saját környezetében a hamis és áltudományos nézetek ellen!”

Hasonló felhívást tett közzé még április végén pedig az ELTE Természettudományi Kar vezetősége, amely kérte hallgatóit, hogy tudományos érveléssel barátaik, ismerőseik körében is hangsúlyozzák a védőoltások fontosságát, mert csak a széleskörű beoltottsággal tudunk úrrá lenni a jelenlegi pandémián.

Az oltásokkal és a szükséges védekezési módokkal kapcsolatban teljes a tudományos konszenzus. Az ELTE vezetése is folyamatosan hangsúlyozza a COVID-19 elleni oltások fontosságát, az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület legutóbbi tájékoztatójában is szerepel

az Egyetem valamennyi polgárától elvárja, hogy oltassa be magát

a koronavírus ellen. Ezt az elvárást indokolja az egyetemi közösség, a magunk és családtagjaink, tágabb környezetünk iránti felelősség. Szeptemberben az oltás felvételére buzdított a Magyar Rektori Konferencia is.

Két közgyűlés között az Elnökség az Akadémia döntéshozó testülete. Az Akadémia Elnökségét az elnök, az alelnökök, a tudományos osztályok elnökei, a hazai területi bizottságok elnökeinek egy – önmaguk közül választott – képviselője, a főtitkár, a főtitkárhelyettes, a Közgyűlés által választott három akadémikus és a Közgyűlés által választott három nem akadémikus közgyűlési képviselő alkotja. Az MTA elnökségében számos ELTE-s kötődésű tudóst találunk, például Erdei Anna főtitkárhelyettest és Hudecz Ferenc természettudományi alelnököt.

A teljes állásfoglalás ide kattintva érhető el.

    Megosztom