Egy MR-gép kezelése nem játék

Lassan Guinness-rekordot dönt a budapesti Szent János Kórház félmilliárd forintos MR-készüléke, mivel a képalkotó diagnosztikában létfontosságú berendezés 2019 óta rendelkezésre áll, de azóta beüzemelés nélkül egy teremben porosodik. Az MR-vizsgálatra váró betegeket pedig addig is máshova szállítják – írja a hvg.hu

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ekkor jelentette be, hogy 2017–2020 között az Egészséges Budapest program keretében 9,3 milliárd forintot szánnak többek között a Szent János Kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb fejlesztésére is. Ennek részeként – írta a közlemény – a kórházba egy MR- és érfestő (DSA) berendezés is kerül.

A bejelentés óta azonban hiába telt el három év: a hvg.hu információi szerint az említett eszközök.

2019-ben megérkeztek ugyan az intézménybe, de a mai napig nem üzemelték be őket, és kihasználatlanul állnak.

Miközben százak, ha nem ezrek várnak napi szinten minden, ilyen gépet igénylő vizsgálatra országszerte, pazarlásnak mondható a kihasználatlansága.

De nemcsak ez lehet a fő ok. Az ilyen gépek kezeléséhez szakavatott személyzet kell, megfelelő végzettséggel, akikből kevés van az országban.

Tavaly indult az utolsó OKJ-s tanfolyam ebben a szakmában és ráadásul nem kevés pénzt kell fizetni érte. Itt nem egy gyorstalpaló iskoláról van szó. Több éves oktatás után kerülnek ki az operátorok a területre.

Magyarországon, így Budapesten sok magánintézmény is végzi ezt a szolgáltatás, ahol van fizetős és ingyenes vizsgálat is.

A gépek kezelése nem játék, hiszen egy hibás döntés, vagy egy rossz információ, például a kérdésre a páciens azt válaszolja, hogy tudomása szerint nincs a testében fém protézis, hatalmas galibát, olykor halált is okozhat.

Ez a munka felelősségteljes hozzáállást és nagy szakmai tapasztalatot igényel.

    Megosztom
      Vitézy levélben fordult az ellenfeleihez