Programajánló – a 100 esztendeje született Bánó Endre grafikusművész retró plakátkiállítása

Október 7-én 18 órakor nyílik galériánkban a 100 esztendeje született Bánó Endre grafikusművész retró plakátkiállítása.

1940-ben az Atelier Művészeti és Tervező Műhelyiskolában folytatta tanulmányait, ahol mesterei Beron Gyula, Kolozsvári Sándor, Végh Gusztáv és Orbán Dezső voltak.

Munkássága kiterjedt a tervezőgrafika legkülönbözőbb területeire, a tipográfiától az újságrajzon át az embléma- és plakáttervezésig. Gyakran dolgozott együtt Czeglédi Istvánnal és Gál Mátyással, akikkel kereskedelmi vásárok kiállításgrafikai munkáit készítette.

Ő alkotta meg a Népszabadság című napilap grafikusaként az újság fejlécét. Illusztrációkat készített az Ifjúsági Könyvkiadó és a Táncsics Könyvkiadó számos ismeretterjesztő kiadványához, több hazai és külföldi kiállításon is részt vett.

A kiállítást Káldor Katalin grafikusművész nyitja meg, akinek édesapja Káldor László grafikusművész Bánó Endre pályatársa volt.

Belvárosi magazin Az V. kerület közéleti magazinja

 • Terelések, lezárások Budapesten
  on 2024.05.08. at 06:41

  A kínai miniszterelnök és delegációja miatt a mai naptól lezárásokra és terelésekre kell számítani a fővárosban közlekedőknek. A BRFK tájékoztatása alapján május 8-tól 10-ig, szerda estétől péntek délutánig ideiglenes forgalomkorlátozásokra The post Terelések, lezárások Budapesten appeared first on Belvárosi magazin .

 • Rágcsálók okozta károk
  on 2024.05.02. at 11:39

  A rágcsálók, mint az egerek és patkányok, komoly károkat okozhatnak otthonokban, mezőgazdasági területeken és üzleti vállalkozásokban is. A károk széles körét érinthetik, beleértve a fizikai károsodásokat, egészségügyi problémákat és gazdasági The post Rágcsálók okozta károk appeared first on Belvárosi magazin .

 • „Színes angol-magyar példamondatok” – Miért érdemes online nyelvet tanulni 2. rész
  on 2024.05.02. at 10:44

  Molnár Bertalant, az angolozz.hu nyelvoktató portál tulajdonosát és vezető fejlesztőjét kérdeztük a „Színes angol-magyar példamondatok” című nyelvkönyvről, amely az első nyomtatásban megjelent kiadványuk. K: Milyen nyelvkönyv az, amiben nincs egyáltalán The post „Színes angol-magyar példamondatok” – Miért érdemes online nyelvet tanulni 2. rész appeared first on Belvárosi magazin .

Megosztom
  1968 – Egy szerelem rekonstrukciója