Tizenhat éves kanadai versenyző nyerte a Liszt Ferenc díjat

A kanadai Kevin Chen nyerte a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny fődíját, a második helyen az olasz Giovanni Bertolazzi végzett, míg a harmadik a magyar Kovács Gergely lett.

Kovács Gergely a döntő után leadott szavazatok alapján a közönségdíjat is hazaviheti a vasárnap esti díjátadó gála után – tájékoztatták a szervezők vasárnap az MTI-t.

10 éves korára Chen három szimfóniát és közel 80 egyéb zongora- és hegedűkompozíciót írt. (Matthew Chen) Fotó: https://www.macleans.ca/

Kevin Chan Hét éves korában, az Abbotsford Ifjúsági Zenekarban történt debütálása óta számos koncertet adott az Edmontoni Szimfonikus Zenekarral, a Calgary Filharmonikus Zenekarral, az Okanagan Szimfonikus Zenekarral, a Vancouver Islandi Szimfonikus Zenekarral, az Astana Opera Szimfonikus Zenekarral és a Minnesota Zenekarral. 

Ezen előadások közül sok Kevin saját zenekari műveit mutatta be. 2019 júliusában Kevin első helyezést ért el az e-Zongora Junior Versenyen, valamint két további díjat kapott Schubert és egy orosz mű legjobb teljesítményéért. 2019 májusában Kevin az Astana Piano Passion Competition (Kazahsztán) díjazottja volt.


    A szombati döntővel ért véget a nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny hivatalos versenyprogramja a Zeneakadémián. A világ számos pontjáról érkező 72 jelentkező közül 22-en mutatkoztak be élőben a közönség előtt.


    A szeptember 13-tól zajló első és második fordulót, valamint az elődöntőt követően négyen jutottak a fináléba, ahol ketten Liszt A-dúr zongoraversenyét, ketten az Esz-dúr zongoraversenyt adták elő a Vajda Gergely által vezényelt Nemzeti Filharmonikusok kíséretében.


    A világsztárokból álló rangos nemzetközi zsűri a 16 esztendős, kanadai Kevin Chent találta a legjobbnak, így a tanulmányait a Calgary egyetemen végző, már több korábbi versenyen is győztes fiatalember nyerte el a 30 ezer eurós fődíjat.


    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott  különdíjat a zsűri a finálé negyedik résztvevőjének, a grúz Tamta Magradzének ítélte oda.
    A döntőbe jutottak a jelentős pénzdíjak mellett több mint ötven koncertre kaptak lehetőséget hazai és külföldi zenekarok, koncerttermek meghívására.


    A zenei versenyt a Filharmónia Magyarország és a Zeneakadémia közös szervezésében, a Budapesti Nemzetközi Zenei Versenyek sorába illesztve rendezték az 1875-ben alapított Zeneakadémián.

Vélemény?

[Fancy_Facebook_Comments]

Megosztom