Jó hír! Felszabadul a közlekedés a Blahán, de terelések még lesznek a környéken

Jó hír! Felszabadul a közlekedés a Blahán, de terelések még lesznek a környéken

Az eredetileg tervezettnél hamarabb, szeptember 18-tól, szombattól ismét bővített forgalmi kapacitással használhatják a Rákóczi út–Nagykörút csomópontot az autóval közlekedők, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lámpaprogram.

Befejeződött a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában az aluljáró-szigetelési munka. A tervezettnél 10 nappal korábban, szombaton véget ért a nagyobb forgalomkorlátozás a kereszteződés és közvetlen környezetében.

Ennek köszönhetően – július közepe óta először – a csomópont ismét bővített sávkapacitással működik, a Rákóczi úton mindkét irányba három sáv (két forgalmi sáv és egy buszsáv), a Nagykörúton pedig két-két sáv járható. A Nagykörúton az őszi szünetig szűkített forgalmi sávokon halad a forgalom, mert a munkák még tartanak a szegélyek mentén, de a korábbi – a csomóponti munkák megkezdése előtti – közúti kapacitás újra biztosított.

A Nagykörúton kerékpárral továbbra is a gépjárműforgalmi sávban közlekedve lehet átjutni a csomóponton. A BKK az alternatív kerékpáros útvonalak használatát javasolja, a Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat érdemes választani. A Márkus Emília utcában a munkaterület kibővítése miatt egy rövid szakaszon a járdán lehet áthaladni, ezért a BKK kéri a gyalog és kerékpárral közlekedőket, hogy figyeljenek egymásra.

A nagykörúti lámpaprogram hétfő hajnaltól ismét a régi lesz, a villamosbarát programozásnak köszönhetően előnyben részesülnek a közösségi közlekedés kötöttpályás járművei.

A csomópontban és annak közvetlen környezetében a forgalomkorlátozás feloldása után – várhatóan november végéig – már csak az őszi szünet idején várható a kereszteződés egészét érintő korlátozás. Ekkor fejezik be a csomópontban az útburkolat végleges kopórétegének felvitelét.

„A gyors, megfeszített munkának köszönhető, hogy befejeződött az aluljáró-szigetelési munka, és feloldhatták a forgalomkorlátozást. Köszönet jár mindenkinek, aki kivette a részét a munkából, és köszönjük a fővárosban közlekedők türelmét is – mondta dr. Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szombat délelőtt, amikor a csomópontot már ismét bővített sávkapacitással használhatták az autóval közlekedők. – Örömmel tölt el továbbá, hogy hétfőn visszaáll a villamosbarát körúti lámpaprogram, így a villamossal utazók ismét gyorsabban érhetik el az úti céljukat.”

A sajtótájékoztatón Balogh Samu várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta: „Sok értelmetlen javaslat hangzott el az utóbbi időben a kormányzat részéről a Nagykörút közlekedésével kapcsolatban, amely javulás helyett csak az elmúlt egy év eredményeit rombolta volna le. Hiába szüntettük volna meg például a Blaha Lujza téren a korlátozások idején egyébként nem is létező kerékpársávot, attól még a torlódások nem csökkentek volna, hiszen azok oka a Blahán tapasztalható forgalomkorlátozás. Ennek most vége. Nincs jobb megoldás a torlódások csökkentésére, mint a gyorsított munka, hiszen így idő előtt visszakaphatták a közlekedők a csomópont korábbi kapacitását. Köszönjük minden Budapesten közlekedő türelmét! Egy csomópont felújítása átmeneti kellemetlenség, de utána mindannyian egy jobban működő várost kapunk vissza!”

Így újul meg a Blaha Lujza tér


A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.

A jelenlegi értékeket megőrzik, így a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is. Ezek kiegészítésére épül egy nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.
A megmentésre alkalmas fák mellett mintegy 70 darab új fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeihez hasonlító köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.
Két darab új MOL Bubi-gyűjtőállomást létesítenek, és a lehetőségekhez mérten számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el, valamint figyelmet fordítanak ezek megközelítésére is.
Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják.
Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást.
Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.
A felújított burkolatra három új gyalogátkelőt létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz.
Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.
A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő év őszére készül el. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni.

Vélemény?

 • Hűtlen kezelés miatt jogerősen 600.000 forint pénzbüntetésre ítélték a volt helyettes államtitkárt
  by jozsefvaros on 2021.09.23. at 10:20

  Harmadfokon fejeződött be a volt helyettes államtitkár büntetőügye, akit jogerősen 600.000 forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság. A Budapesti VIII. kerületi Ügyészség 2015 márciusában emelt vádat a korábbi Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, továbbá egykori minisztere ellen hűtlen kezelés bűntette miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság megismételt eljárásában a két jogász végzettségű vádlottat az ellenük emelt vád alól felmentette. A másodfokú Fővárosi The post Hűtlen kezelés miatt jogerősen 600.000 forint pénzbüntetésre ítélték a volt helyettes államtitkárt appeared first on VIII. kerület – A MI kerületünk.

 • Ismét irányonként két sávot használhatnak az autósok
  by jozsefvaros on 2021.08.25. at 01:33

  Felszabadul egy-egy sáv a Rákóczi úton – a IV. ütemhez érkezett a Blaha Lujza tér felújítása. Augusztus 23-ától, hétfőtől a Rákóczi úton a Blaha Lujza térnél ismét irányonként két sávot használhatnak az autósok. Jelentős a haladás a csomópontban: az egykori villamosvágányok alépítménye további gépek munkába állítását igényelte, közben a téren épül a növénykazetta támfala és a vízgépészeti aknák is. A The post Ismét irányonként két sávot használhatnak az autósok appeared first on VIII. kerület – A MI kerületünk.

 • Blaha Lujza tér – mocsok, bűz és kötözködők csomópontja
  by jozsefvaros on 2021.08.23. at 12:33

  Arold Péter A “Nemzet Csalogánya” foroghat a sírjában, hogy a róla elnevezett tér 2021-ben milyen állapotba került, nem beszélve az aluljáróban ténfergő drogosokról, kéregetőkról és az odacsinálok ahol éppen vagyoktól. Elkezdődötek a tér rekonstrukciós munkálatai, ezzel egy kicsit felborítva a környéken napi szinten dolog nélkül ténfergők életét, de nem annyira, hogy a jelenlétük elfogadható lenne. Hozzáteszem: semmi sem elfogadható, ami The post Blaha Lujza tér – mocsok, bűz és kötözködők csomópontja appeared first on VIII. kerület – A MI kerületünk.

 • Egy földszintes raktárépület gyulladt ki a Kerepesi úton
  by jozsefvaros on 2021.08.09. at 09:11

  Egy földszintes raktárépület gyulladt ki Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton vasárnap este. Az épület tetőszerkezete gyulladt ki – tájékoztatta portálunkat a Katasztrófavédelem A fővárosi tűzoltók nagy erőkkel vonultak a lángok eloltására, mintegy 20 tűzoltó gépjárművel közel 100 tűzoltó végezte a tűzoltást. Hirdetés Az épület mellett egy irodaépület áll, arra nem terjedtek tovább a lángok. A legmagasabb riasztási fokozatot rendelte The post Egy földszintes raktárépület gyulladt ki a Kerepesi úton appeared first on VIII. kerület – A MI kerületünk.

 • Új üteméhez érkezett a Blaha Lujza tér felújítása
  by jozsefvaros on 2021.08.05. at 08:39

  A Blaha Lujza téren és a környező utcákban augusztus 9-től, hétfőtől megváltozik a forgalmi rend. A Rákóczi úton mindkét irányban lezárják a belső sávokat. A Nagykörúton továbbra is irányonként egy sáv járható. A tér belső, legnagyobb része továbbra is lezárva marad, tehát sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalom nem használhatja a parkolók területét, illetve a gyalogosforgalom által használt legtöbb járdafelületen, The post Új üteméhez érkezett a Blaha Lujza tér felújítása appeared first on VIII. kerület – A MI kerületünk.

0 0 Szavazat
Cikk minősítése

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Subscribe
Visszajelzés
guest

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Az összes megjegyzés megtekintése