Jó hír! Felszabadul a közlekedés a Blahán, de terelések még lesznek a környéken

Az eredetileg tervezettnél hamarabb, szeptember 18-tól, szombattól ismét bővített forgalmi kapacitással használhatják a Rákóczi út–Nagykörút csomópontot az autóval közlekedők, hétfő hajnalban pedig visszaáll a villamosbarát körúti lámpaprogram.

Befejeződött a Rákóczi út és a Nagykörút csomópontjában az aluljáró-szigetelési munka. A tervezettnél 10 nappal korábban, szombaton véget ért a nagyobb forgalomkorlátozás a kereszteződés és közvetlen környezetében.

Ennek köszönhetően – július közepe óta először – a csomópont ismét bővített sávkapacitással működik, a Rákóczi úton mindkét irányba három sáv (két forgalmi sáv és egy buszsáv), a Nagykörúton pedig két-két sáv járható. A Nagykörúton az őszi szünetig szűkített forgalmi sávokon halad a forgalom, mert a munkák még tartanak a szegélyek mentén, de a korábbi – a csomóponti munkák megkezdése előtti – közúti kapacitás újra biztosított.

A Nagykörúton kerékpárral továbbra is a gépjárműforgalmi sávban közlekedve lehet átjutni a csomóponton. A BKK az alternatív kerékpáros útvonalak használatát javasolja, a Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat érdemes választani. A Márkus Emília utcában a munkaterület kibővítése miatt egy rövid szakaszon a járdán lehet áthaladni, ezért a BKK kéri a gyalog és kerékpárral közlekedőket, hogy figyeljenek egymásra.

A nagykörúti lámpaprogram hétfő hajnaltól ismét a régi lesz, a villamosbarát programozásnak köszönhetően előnyben részesülnek a közösségi közlekedés kötöttpályás járművei.

A csomópontban és annak közvetlen környezetében a forgalomkorlátozás feloldása után – várhatóan november végéig – már csak az őszi szünet idején várható a kereszteződés egészét érintő korlátozás. Ekkor fejezik be a csomópontban az útburkolat végleges kopórétegének felvitelét.

„A gyors, megfeszített munkának köszönhető, hogy befejeződött az aluljáró-szigetelési munka, és feloldhatták a forgalomkorlátozást. Köszönet jár mindenkinek, aki kivette a részét a munkából, és köszönjük a fővárosban közlekedők türelmét is – mondta dr. Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója szombat délelőtt, amikor a csomópontot már ismét bővített sávkapacitással használhatták az autóval közlekedők. – Örömmel tölt el továbbá, hogy hétfőn visszaáll a villamosbarát körúti lámpaprogram, így a villamossal utazók ismét gyorsabban érhetik el az úti céljukat.”

A sajtótájékoztatón Balogh Samu várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke elmondta: „Sok értelmetlen javaslat hangzott el az utóbbi időben a kormányzat részéről a Nagykörút közlekedésével kapcsolatban, amely javulás helyett csak az elmúlt egy év eredményeit rombolta volna le. Hiába szüntettük volna meg például a Blaha Lujza téren a korlátozások idején egyébként nem is létező kerékpársávot, attól még a torlódások nem csökkentek volna, hiszen azok oka a Blahán tapasztalható forgalomkorlátozás. Ennek most vége. Nincs jobb megoldás a torlódások csökkentésére, mint a gyorsított munka, hiszen így idő előtt visszakaphatták a közlekedők a csomópont korábbi kapacitását. Köszönjük minden Budapesten közlekedő türelmét! Egy csomópont felújítása átmeneti kellemetlenség, de utána mindannyian egy jobban működő várost kapunk vissza!”

  Bubi 3.0

Így újul meg a Blaha Lujza tér


A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.

A jelenlegi értékeket megőrzik, így a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is. Ezek kiegészítésére épül egy nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.
A megmentésre alkalmas fák mellett mintegy 70 darab új fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeihez hasonlító köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.
Két darab új MOL Bubi-gyűjtőállomást létesítenek, és a lehetőségekhez mérten számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el, valamint figyelmet fordítanak ezek megközelítésére is.
Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják.
Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást.
Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.
A felújított burkolatra három új gyalogátkelőt létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz.
Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.
A Blaha Lujza tér felújítása várhatóan jövő év őszére készül el. A korszerűsítéssel kapcsolatos hírek, információk, valamint aktualitások a BKK Blaha Lujza térrel foglalkozó oldalán folyamatosan nyomon követhetők, további tudnivalókat és érdekességeket pedig az erre a célra létrehozott Gyakran Ismételt Kérdések között, ezen a linken lehet olvasni.

Vélemény?

[Fancy_Facebook_Comments]

Józsefvárosi magazin VIII. kerület Józsefváros közéleti magazinja

  • Angolozz.hu
    on 2024.04.17. at 15:38

    Az angolozz.hu tulajdonosát és vezető fejlesztőjét, Molnár Bertalant kérdeztük arról, hogy miért érdemes az online nyelvtanulás felé fordulniuk azoknak, akik nyelveket szeretnének tanulni. Az online nyelvtanulás egyre népszerűbb világszerte, aminek The post Angolozz.hu appeared first on Józsefvárosi magazin VIII. kerület.

  • Tovább folyik az adok-kapok
    on 2024.04.16. at 07:30

    Tegnap az Egyenes beszéd vendége volt Tarlós István volt főpolgármester és Vitézy Dávid vádjaira reagált a műsorban. Vitézy Dávid kontrareagált Tarlós megállapításaira, de erre lehetősége lesz most pénteken is az The post Tovább folyik az adok-kapok appeared first on Józsefvárosi magazin VIII. kerület.

  • Duguláselhárítás Budapest
    on 2024.04.15. at 13:42

    Budapest és Pest megye területén a duguláselhárítás szolgáltatás a kiemelt szolgáltatásom közé tartozik. Minden háztartás rém álma, hogy valamitől eldugul a konyhai mosogató, vagy a fürdőszoba mosdó, kád vagy zuhany. The post Duguláselhárítás Budapest appeared first on Józsefvárosi magazin VIII. kerület.

  • Házikedvenceink veszélyben?
    on 2024.04.13. at 06:10

    Hol található a kullancsok jellemző élőhelye? A kullancsok életmódjukból adódóan a nyirkos, növényzettel sűrűn benőtt területeket kedvelik. A hiedelmekkel ellentétben nem a fákról vetődnek ránk, hanem az aljnövényzetben megbújva várják The post Házikedvenceink veszélyben? appeared first on Józsefvárosi magazin VIII. kerület.

  • Ágyi poloska irtás
    on 2024.04.03. at 10:31

    Az ágyi poloska egy igazi rémálom lehet. Nemcsak kellemetlenséget okoz, de a pénztárcánkat is megterheli az ágyi poloska irtás költsége. De vajon lehet-e olyan megoldás, amely hatékony és olcsó? Ebben The post Ágyi poloska irtás appeared first on Józsefvárosi magazin VIII. kerület.

Megosztom