Tálib szóvivő: a jövőt szeretnénk építeni és elfelejteni a múltat

Egyesült Államok, 2015. május 20. Az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatójának hivatala (ODNI) által 2015. május 20-án közreadott videofelvételrõl készített kép Oszama Bin Ladenrõl, (a képen) az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet néhai vezetõjérõl videoüzenete közben. Az ODNI ezen a napon 86, a titkosítás alól feloldott dokumentumot tett közzé az interneten, amelyeket 2011-ben bin Laden megölésekor annak abbotábádi búvóhelyén gyűjtöttek össze kommandósok. Az iratokból kiderül, hogy bin Laden mindvégig arra biztatta híveit, hogy az Egyesült Államok elleni támadásokra összpontosítsanak a muszlimok közötti belső viszály helyett. (MTI/EPA/ODNI)

A jövőt szeretnénk építeni és elfelejteni azt, ami a múltban történt Afganisztánban – állította Zabihulláh Mudzsáhid tálib szóvivő a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában, amelyben felvázolta a radikális iszlamisták néhány elképzelését.

    Az interjúban Mudzsáhid igyekezett eloszlatni azon aggályokat, hogy a tálibok röviddel hatalomátvételük után nekilátnak bosszút állni mindazokon, akik ellenük voltak és visszaállítják a nők feletti szigorú “uralmat”, ahogyan azt húsz évvel korábban tették.


    Az interjú egy nappal azt követően készült, hogy Mudzsáhid figyelmeztette az afganisztáni nőket: a legbiztonságosabb számukra, ha otthon maradnak, míg a tálibok harcosait ki nem képezik arra, hogy ne bánjanak sértően velük.


    Mudzsáhid mindazonáltal utalt arra, hogy hosszú távon a nők visszatérhetnek rendes napi rutinjukhoz. Kijelentette: alaptalanok azok az aggályok, miszerint a tálibok arra kényszerítenék őket, hogy otthon maradjanak és elkendőzzék az arcukat. Mint mondta, sokan félreértik a mahramként ismert férfi kísérő hagyományát, amely csak három napnál hosszabb utazások esetén érvényes.


    “Ha a nők iskolába, irodába, egyetemre, vagy kórházba mennek, akkor nincs szükségük mahramra”

– hangsúlyozta Mudzsáhid.


    A tálibok szóvivője arról is biztosítani próbált mindenkit, hogy – a keddi sajtótájékoztatóján alapuló sajtóértesülések ellenére – az érvényes útiokmányokkal rendelkezőket nem fogják megakadályozni abban, hogy belépjenek a kabuli repülőtérre, ahol jelenleg nagyszabású kimenekítési művelet van folyamatban.


    “Mi azt mondtuk, hogy, azok nem mehetnek, akik nem rendelkeznek megfelelő iratokkal”

– hangsúlyozta.

“Útlevelekre és vízumokra van szükségük azon országok számára, ahová indulni készülnek és ezek birtokában légi úton elmehetnek. Ha irataik rendben vannak, nem fogjuk megkérdezni őket, mit csináltak korábban”

– tette hozzá.


    Tagadta azokat az értesüléseket is, miszerint a tálibok hajtóvadászatot indítottak volna az amerikai hadseregnek és a szövetséges haderőnek dolgozó tolmácsok és más segítők után. Azt állította, hogy biztonságban lesznek a tálibok uralma alatt. Egyben pedig csalódottságát fejezte ki a Nyugat evakuálási erőfeszítéseivel kapcsolatban.


    “Nem szabadna beavatkozniuk országunkban és elvinniük emberi erőforrásainkat, az orvosokat, a professzorokat és másokat, akikre itt van szükség”

– húzta alá Mudzsáhid.

“Az Egyesült Államokban talán mosogatók, vagy szakácsok lesznek belőlük. Ez embertelen”

– fűzte hozzá.

Hirdetés


    Mudzsáhidra széles körben a tájékoztatási és oktatási minisztérium várományosaként tekintenek. A 43 éves szóvivő folyékonyan beszéli az ország két meghatározó nyelvét, a pastut és a dárit. Saját közlése szerint Paktika tartományban született és iszlám törvénykezést (saría) tanult az ismert pakisztáni Darul Ulúm Hakkanía Korán-iskolában (medreszében).


    Mudzsáhid a kabuli repülőtér körüli felfordulás ellenére reményét fejezte ki, hogy a tálibok jó kapcsolatot tudnak majd kiépíteni a nemzetközi közösséggel, s e tekintetben a többi között a terrorizmus elleni küzdelmet, az ópiumtermelés felszámolását és a nyugati országokba induló menekültek számának csökkentését említette.
    A tálib szóvivő egy sajtóértesülést megerősített: a radikálisok nem fogják engedni a köztéri zenét.


    “A zene tiltott az iszlámban, ugyanakkor reméljük, hogy kényszer helyett rá tudjuk beszélni az embereket ennek mellőzésére” – tette hozzá.

A szóvívő a napokban a következőket mondta a szeptember 11-ei tragikus eseményekről

„Amikor Oszama Bin Láden problémává vált az amerikaiak számára, már rég Afganisztánban volt. Nem volt semmi bizonyíték. Húsz évig háborúztunk és még akkor sem. Ez nem a háború kiváltó oka, hanem a háború kifogása volt”

Mudzsáhid egyébként annak ellenére állítja ezt, hogy maga Bin Láden ismerte el még 2004-ben, hogy ő rendelte el a terrortámadásokat. Akkor egy előre felvett videókazettán üzente meg az USA-nak, hogy maradjon távol az arab világtól és azok ügyeitől.

Vélemény?

Hozzászólok

hozzászólás lezárva.