Gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre Kőbányán

Gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre Kőbányán

Gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre Kőbányán annak köszönhetően, hogy kiépítik a kerület kerékpárút-hálózatának hiányzó szakaszait.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Tenders Electronic Daily, röviden TED) augusztus 2-án jelent meg a kivitelezési munkákra vonatkozó ajánlati felhívás.

A X. kerületi beruházás tervezésekor fontos szempont volt, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, az óvodába és az iskolába járás kerékpárral közlekedve is mindenki számára elérhető legyen. A tervekben ezért övezeti sebességcsillapítás, gyalog- és kerékpárút kialakítása, útburkolati jelek felfestése, valamint kerékpársávok kialakítása is szerepel.

A kőbányai kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszainak kiépítésével gyors és biztonságos kapcsolatok jöhetnek létre a kerületen belül és más városrészekkel. Így csaknem 10-15 perc alatt elérhetők lesznek a Kőbánya központjában lévő köz- és oktatási intézmények, a Szent László tér, üzletek, a jelentősebb közlekedési csomópontok és a kerület zöld övezetei – Óhegy park, Rákos-patak – is.

A tervekben szereplő kerékpáros szakaszok összekötik a X. kerületet a szomszédos kerületek már meglévő hálózataival. Az Örs vezér téri, a Határ úti, valamint a kőbánya-kispesti főbb közösségi közlekedési csomópontokhoz, valamint az ott lévő bevásárlóközpontokba negyedórán belül, míg a Kálvin térre akár 25 perc alatt el lehet jutni a Kőbányai út mentén.

Eredményes közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően a munkák várhatóan idén év végén kezdődhetnek, és 2022 év végén fejeződhetnek be.

Tovább nőhet az alternatív közlekedési eszközök aránya
a fővárosban

A kőbányai beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,39 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózatot. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén ebből a BKK a X. kerületben – tartalékkerettel együtt – bruttó 1,02 milliárd forint támogatást tud felhasználni. A BKK a kis- és középvállalkozások előnyben részesítése, továbbá az ajánlattevői kör szélesítése miatt 11 részre bontva biztosít ajánlattételi lehetőséget a közbeszerzési eljárás során.

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a leginkább megfelelő közlekedési eszközt választhassák. Az autót felváltó alternatív lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van, csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. A fővárosi kerékpározással ismerkedők azon túl, hogy új útvonalakat fedezhetnek fel, valamint újszerű közlekedési élménnyel gazdagodnak, fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése felé is.

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk a jelenleginél élhetőbb, és még inkább ember- és környezetbarát város legyen.

Letölthető dokumentumok (1)

vekop_x_kerület_térképpdf • 1.5 mb • 2021.08.02. 11:25

 • Összekötik a HÉV vonalat a M2-es metróval az Örs vezér terén
  by kobanya on 2021.08.31. at 11:56

  Elindult a „Gödöllői HÉV (H8) és Csömöri HÉV (H9) vonalszakaszok korszerűsítése és az Örs vezér terén az M2 metróvonallal történő összekötése, valamint metró és elővárosi vasúti üzemre képes járművek beszerzése előkészítése” IKOP-3.1.0-15-2021-00023 projekt. A projekt célja a kötöttpályás közösségi közlekedés fejlesztése, Budapest belvárosa, a pesti külső kerületek (Budapest X., XIV. és XVI. kerületei) és Csömör, Gödöllő, Kistarcsa, Kerepes, Mogyoród, között The post Összekötik a HÉV vonalat a M2-es metróval az Örs vezér terén appeared first on X. kerület – A Mi kerületünk.

 • Révész Máriusz: ahol van futókör, nagyobb a sportolási kedv
  by kobanya on 2021.08.23. at 10:26

  Az ország 11 pontja kapcsolódik össze jövő vasárnap a Futókörök Napján, a cél, hogy a rendszeres sportolás fontosságára hívják fel a figyelmet. Az elmúlt hónapokban az országos futópálya-építési programban több futópályát adtak át az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) szakmai koordinálásával. Szeptember első vasárnapján 11 helyszínen egy egyedi versenyre hívják a sportolni vágyókat. Az The post Révész Máriusz: ahol van futókör, nagyobb a sportolási kedv appeared first on X. kerület – A Mi kerületünk.

 • Kaotikus állapotok az Őrs vezér terén. Valami nem jó
  by kobanya on 2021.08.12. at 17:43

  Arold Péter 40 évig éltem Kőbányán, szinte naponta közlekedtem az Örs vezér téren keresztül. Még megvolt az MDF piac, fiatalabb koromban sokat jártam oda vásárolni, sőt még emlékszem arra is, hogy a 13-as villamos ott fordult vissza a Pacsirta telep felé. Emlékszem az éveken keresztül az Árkád épülését beharangozó nagy plakátra a tér szélén, emlékszem, amikor 1 forinttal fizettem a The post Kaotikus állapotok az Őrs vezér terén. Valami nem jó appeared first on X. kerület – A Mi kerületünk.

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Comments are closed.