Wojciech Jaruzelski visszalépett – mi történt 1989-ben Lengyelországban?

Varsó, 1989. június 30. péntekA lengyel Egyesült Munkáspárt pénteken este véget ért központi bizottsági ülésén nem született döntés arról, hogy kit javasol a párt a köztársasági elnöki posztra.

Miután Wojciech Jaruzelski visszalépett és Czeslaw Kiszczakbelügyminisztert javasolta köztársasági elnöknek, hosszas vitabontakozott ki. Ennek végén a központi bizottság tagjai és az ülésenjelen lévő LEMP-képviselők korábbi elhatározásának felülvizsgálatáraszólították fel Jaruzelski tábornokot.

A központi bizottság döntésének elodázása jelentős zűrzavartokozhat a lengyel politikai naptárban, mivel a jövő hétre tervezték összehívni a két ház együttes ülését, a nemzetgyűlést. Ennek elnököt kellene választania, aki azután kijelölhetné a kormányt alakító új miniszterelnököt.

A központi bizottság végig zárt ajtók mögött ülésezett. Így nem derülhetett ki: vajon a KB azért fordult ismét Jaruzelskihez, mert Kiszczak nem kapott kellő támogatást a KB-ben, vagy el sem fogadta a személyére szóló javaslatot?

A két szövetséges párt, a Demokrata Párt és a Parasztpárt ugyancsak zárt központi bizottsági üléséről kiszivárgott hírekbőlarra lehet következtetni, hogy Jaruzelski azért lépett vissza a jelöltségtől, mert kétségessé vált, hogy a két szövetsége svalamennyi parlamenti képviselője mellette szavaz-e?


Megosztom