Teljesen átalakul a Blaha közlekedése a tér felújítása miatt

Teljesen megújul a Blaha Lujza tér, a gépjárműforgalom korlátozása azonban csak 10-12 hétig tart.

Az ideiglenes sávlezárásokat részben ellensúlyozza, hogy a Fővárosi Önkormányzat erre az időszakra felfüggeszti a Dohány utca és a Wesselényi utca forgalomcsillapítását, így ezek az utcák teljes hosszban átjárhatók lesznek a Kiskörút és a Nagykörút között.

Július 7-én a Budapesti Közlekedési Központ átadta a Blaha Lujza téren a munkaterületet a közbeszerzési eljárás nyertesének, a STR Mély- és Magasépítő Korlátolt Felelősségű Társaságnak. A tér teljeskörű felújítása július 12-én kezdődik, és az előzetes tervek alapján másfél évig tart, azonban a forgalmi korlátozások legnagyobb része csak az idei nyári időszakot érinti. Először az aluljáró födémszerkezetét szigetelik felülről, ebben az időszakban elkerülhetetlen a forgalmi rend átalakítása.

A gépjármű-közlekedésben okozott nehézségek minimalizálásának érdekében a BKK a Magyar Autóklubbal együttműködésben dolgozta ki az átmeneti forgalmi rendet, amely várhatóan szeptember közepéig lesz életben. Eszerint a következő 10-12 hétben is marad a Rákóczi úton a 2×2 sávos közúti forgalom, az autóbuszok gyors átjutását a lámpaprogram és az elsőbbségadás biztosítja. A 4-es, 6-os villamosok haladását nem kell korlátozni, azonban a Nagykörút és a Rákóczi út kereszteződésében a Nagykörúton a jelenlegi 2×2 autós és +1 kerékpársáv helyett csak 2×1 sávon lehet majd közlekedni, ezen a szakaszon az elkülönített kerékpársáv is megszűnik.

A torlódások mérséklésének érdekében alternatív útvonalként a Fővárosi Önkormányzat ideiglenesen felfüggeszti a Dohány utca és a Wesselényi utca forgalomcsillapítását, így ezek az utcák segíthetik a Kiskörút és a Nagykörút közötti közlekedést.

Várhatóan szeptember második felében helyre tud állni az eredeti forgalmi rend a Rákóczi úton és a Nagykörúton, illetve ezzel együtt visszaáll a már megszokott forgalomcsillapított kialakítás Belső-Erzsébetváros utcáin is.

A felújításnak köszönhetően végre teljesen megújulhat Budapest egyik legforgalmasabb tere. A megújult Blaha Lujza téren 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítanak ki, annyi fát ültetnek, amennyi a közművektől maximálisan lehetséges, és új, nyilvános WC is nyílik az utcaszinten. Akadálymentesítik a Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződését három új zebra létesítésével. Emellett megújul a közvilágítási rendszer, az egykori Nemzeti Színházra emlékeztető építészeti elemek és utcabútorok kerülnek a térre, és megújul a gomba szökőkút is. Olyan kialakítás készül, amely a jövőben megteremti a Rákóczi úti villamos visszaépítésének és a Népszínház utcai járatok bekötésének lehetőségét is.

Így közlekedhetünk a Blaha Lujza téren az I. ütem idején – részletes információk

A tér belső, legnagyobb részét a felújítás teljes idejére lezárják, tehát sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalom nem használhatja a parkolók területét, illetve a gyalogosforgalom által használt legtöbb járdafelület és a szökőkutak környéke is munkaterületté válik. Ezért a lezárások az autó-, a busz-, a gyalogos- és a kerékpáros-forgalmat egyaránt szükségszerűen érintik.

A Rákóczi úton a Blaha Lujza térnél már július 8-ától, csütörtöktől mindkét irányban sávlezárásra kell számítani a tér felújításának előkészületei miatt.

Egy átmeneti, kb. 10-12 hetes időszakra a Rákóczi út és a Nagykörút egy-egy sávját zárják le a forgalom elől. Az első ütemben, kb. két hétig a külső sávokat zárják le a csomópontban. A Rákóczi úton irányonként két forgalmi sáv járható, a Nagykörúton pedig irányonként egy forgalmi sávon haladhat a forgalom. A Rákóczi úton a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Keleti pályaudvar felé közlekedő buszok megállója után az autóbuszoknak lesz elsőbbsége besorolni a forgalmi sávba, mivel a buszsáv ideiglenesen megszűnik a csomópontban. Emellett a lámpaprogram is segíti a csomóponton való gyorsabb átjutást.

A József körútról ideiglenesen az autóbuszok és a tehergépjárművek nem kanyarodhatnak jobbra a Rákóczi útra, csak a személyautók jobbra kanyarodása engedélyezett.

Erre az átmeneti időszakra a Belső-Erzsébetvárosban a forgalomcsillapítási pilot projekt keretében kialakított forgalmi rend ideiglenesen felfüggesztésre kerül. A Dohány utca és a Wesselényi utca teljes hosszban átjárhatók lesz az autóval közlekedők számára a Kiskörút és a Nagykörút közötti szakaszon.

A Corvin áruház és az Europeum előtti szervizút egyelőre mindkét irányban járható marad, de a parkolóba nem lehet behajtani, és csak a Márkus Emília utcán át lehet kikanyarodni a Rákóczi útra.

A gyalogos közlekedés természetesen mindvégig biztosított lesz, de a gyalogosoknak is meg kell szokniuk átmeneti változásokat:

  • A csomópont sarkain az aluljárón át vagy a mobilkerítésekkel kialakított gyalogos folyosón lehet átjutni.
  • A Keleti pályaudvar felé közlekedő 7-es autóbuszcsalád megállóját gyalogosan az aluljáró felől, illetve a Népszínház utca és az Astoria irányából egy mobilkerítések által leválasztott gyalogos folyosón keresztül lehet megközelíteni.
  • A 4-es és a 6-os villamos megállója és a 7-es autóbuszcsalád Baross tér irányú megállói közötti, a Rákóczi úthoz közelebbi gyalogátkelőt lezárják, csak a Népszínház utca felőli felszíni gyalogátkelő használható.

A nagykörúti kerékpársáv ideiglenesen megszűnik a csomópontban, az irányonként fennmaradó egy forgalmi sávban közlekedve lehet átjutni kerékpárral a csomóponton. Javasoljuk az I. ütem (szigetelési munkák) ideje alatt alternatív kerékpáros útvonalakat használni a párhuzamos utcákban. A Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla utca útvonalat ajánljuk.

A 4-es és a 6-os villamos a felújítás idején végig közlekedni fog, a felújítási munkák nem érintik a járat Blaha Lujza téri megállóját.

A 99-es és 217E autóbuszok megállói helyben maradnak, de a buszok terelt útvonalon közlekednek, ezért hosszabb menetidőre lehet számítani.

A MOL Bubi Blaha Lujza tér gyűjtőállomás július 9-étől, péntektől nem üzemel. Almazöld bringát felvenni és visszaadni legközelebbi a Gyulai Pál utca – Rákóczi út gyűjtőállomáson lehet.

A Blaha Lujza tér felújításával párhuzamosan a Corvin áruház felújítása is zajlik, ezért az épület körül mobil kerítések határolják a munkaterületet. A téren található másik áruház, az Europeum a felújítás idején zavartalanul üzemel.

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat köszöni a közlekedők megértését, és az érintettek türelmét kéri.


Megosztom