Az aranyhegyi, közel 150 éves határkő mentése: a felújítást megkezdték

Az Aranyhegyen található, Határkő utca és Jutas utca sarkán, az út kereszteződésében álló, közel 150 éves határkő 2020. október 26-án az ELMŰ munkálatai során megsérült.

Az Óbudai Múzeum munkatársai a helyszíni szemle során megállapították, hogy a határkő nem egyszerűen megsérült, hanem súlyos kárt szenvedett: a kőtest kettétört.

A határkövet szalaggal kerítették el a forgalom elől, hogy védjék a további esetleges sérülésektől. A kő alapanyaga, az eredetileg is porózus mészkő málló matériája miatt azonban a kőfelület tovább roncsolódott, tovább erodálódott.

Az eredetileg 1873-ban a főváros egyesítésének (Pest, Buda és Óbuda) emlékére állított határkő azok közé a határkövek közé tartozik, amelyek a Péterhegy gerincén futottak végig, és Óbuda határát jelölték ki. Ezt a követ felirattal látták el, amelyet a kő egyik négyzetes oldalára egy kőfaragó mester véshetett fel. A szöveg: „Budapest Főváros 1873” – a kő felső részén egy nagyobb méretű szám olvasható: 133?/138, amely feltehetően a határkövek számozásából maradhatott fent.

A székesfőváros a város egyesítésének apropóján számos határkövet faragtatott és állíttatott Pesten és főleg a nehezen behatárolható, évszázadok óta vita tárgyát képező Buda és Óbuda területén és határán. Ebben az esetben nemcsak a határ kijelölésére szolgáló mérföld/határkő funkcióját ellátó jelölőkőről van szó, hanem egyfajta emlékműként is szolgáló példányról.

A határkő helyreállítását Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megkezdte. A munkálatok egyelőre nem fejeződtek be, a határkövet körbekerítettük – természetesen amint befejeződött a helyreállítás, hírt fogunk adni róla.

Hírek III. kerület III. kerület – A Mi kerületünk – Óbuda Magazin

 • Elindult a III. kerületi Kaszap István park közparki megújítása
  by obuda on 2022.08.03. at 13:23

  Karácsony Gergely A parkhasználókkal történt egyeztetések alapján kerültek véglegesítésre a Kaszap István park (III. kerület Folyamőr u – Akác köz – Búvár utca) kivitelezési tervei. Ennek értelmében a területen az alábbi fejlesztések valósulnak meg: A rossz állapotú kerékpáros pályát felújítjuk, helyén hullámzó vonalvezetésű pumpapálya létesül. A parkban stabilizált burkolatú sétány vezet majd keresztül, körbe pedig keskenyebb szintén szórt burkolatú gyalogutakon The post Elindult a III. kerületi Kaszap István park közparki megújítása appeared first on Hírek III. kerület.

 • Ennyi volt a rezsicsökkentés
  by obuda on 2022.07.13. at 20:09

  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, erre számítsunk mostantól. A kormány megszabja a családok fogyasztási maximumát. Nekem nagyon kevésnek tűnik. Emberek fognak fagyoskodni a lakásban. Készüljünk fel arra, hogy a betározott gázunkból a szankciókat elfogadó országokba is kell majd küldenünk, mert nekik ugye kevesebb van. Augusztustól, aki az átlag felett használ gázt és áramot, piaci árat kell a pluszért fizetnie.  The post Ennyi volt a rezsicsökkentés appeared first on Hírek III. kerület.

 • Miért kell a rezsi és a honvédelmi alap?
  by obuda on 2022.06.12. at 13:57

  A rezsivédelmi és a honvédelmi alapra azért van szükség, hogy a családok terhein könnyíteni tudjunk, meg tudjuk őrizni az elért eredményeket, a háborús helyzetre válaszolva pedig garantálni az ország békéjét és biztonságát – mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának a jövő évi költségvetés tervezetéről.     Varga Mihály emlékeztetett: 2019-ben, a járvány kitörése előtt a költségvetés 1 százalékos The post Miért kell a rezsi és a honvédelmi alap? appeared first on Hírek III. kerület.


Hozzászólok

hozzászólás lezárva.