Szilánkok

Repült az űrrepülős – leváltották Szergej Krikaljovot

Leváltották Szergej Krikaljovot, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatóját – közölte a a cégre hivatkozva péntek este a Moszkovszkij Komszomolec című napilap.

A hivatalos tájékoztatás szerint Krikaljovot az új orosz űrállomás (Orosz Orbitális Szolgálati Állomás, ROSZSZ) előzetes tervének előkészítésével összefüggésben bocsátották el. Feladatát Alekszandr Blosenko vette át, aki a cégen belül eddig a fejlesztési és tudományos programok felelőse volt.


    A lap úgy értesült, a vállalat vezetésének egyetlen űrhajós tagja leváltását a Roszkoszmoszban azzal indokolták, hogy “megsértette a vállalati etikát”, amikor két napja a cég felügyelőbizottsága előtt határozottan nem értett egyet a vezetőség egyik döntésével. Krikaljov tanácsadói beosztást kapott Dmitrij Rogozin vezérigazgató mellett.


    Szergej Krikaljov 2005 októberétől 2015 júniusáig összesítésben űrrepülési rekorder volt: a kozmonauta hat misszió során 803 napot töltött a világűrben. Az általa felállított világcsúcsot Gannagyij Padalka döntötte meg.  
    Krikaljov egyike annak a négy embernek, aki megkapta a Szovjetunió Hőse és az Oroszországi Föderáció Hőse címet is. 2016 március 31. óta felügyelte az emberes programokat a Roszkoszmosznál.

Az űrversenyben az Egyesült Államoknak sokáig csak egyetlen komolyan vehető ellenfele volt, a Szovjetunió – ám a nagy rivális helyett 1991-ben már egy új ország állt a rajtvonalhoz, a frissen létrejött Oroszország. Ennek az átalakulásnak pedig az űrben is volt hatása.

Amikor 1991 májusában a szovjet Szergej Krikaljov és Anatolij Artszebarszkij, valamint a brit Helen Sharman a Szojuz TM-12-es küldetésen elutazott a Mir űrállomásra, még nem lehetett sejteni, hogy a hazaút a tervezetthez képest máshogyan fog alakulni. Főleg ami Krikaljovot illeti, mert Sharman bő egy hét után, Artszebarszkij pedig öt hónappal később visszatért a Földre.

Nála több időt a szintén orosz Gennagyíj Padalka töltött az űrben. Nem kevesebbet, mint 803 napot.

Ha mindent tudni akarsz, látogass el ide


Ezt is olvassa el!

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Hozzászólás lezárva