Fellebbezett az ügyészség a büntetőeljárás bírói részmegszüntetése miatt

Fellebbezett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az Alstom-ügyben indult büntetőeljárás bírói részmegszüntetése miatt, az ötödrendű vádlottra vonatkozó bírósági döntés ellen.

    A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében felidézte: 2019-ben emeltek vádat a 2-es és a 4-es metró szerelvényei beszerzési tenderéhez kapcsolódó, a francia Alstom-cégcsoport által „finanszírozott” vesztegetés miatt a Fővárosi Törvényszéken.


    Hozzátették, az eljáró törvényszék 2020. december 8-án meghozott végzésével a vesztegetésben bűnsegédként részt vállaló egyik, külföldön életvitelszerűen tartózkodó, magyar állampolgárságú vádlott ellen arra hivatkozva szüntette meg a büntetőeljárást, hogy hozzá kapcsolódóan – azonos gyanú és tényállás alapján – az osztrák gazdasági bűncselekmények és korrupció elleni ügyészség nyomozott, illetve az ausztriai büntetőeljárást azért fejezték be gyanúsítása és vádemelés nélkül, mert nem állt rendelkezésre ellene elegendő bizonyíték.


    A törvényszék úgy foglalt állást, hogy

 

„az osztrák ügyészség ottani eljárását lezáró határozata miatt a magyarországi vádban előterjesztettek ítélt dolognak tekintendők, ezért az ötödrendű vádlottal szemben a büntetőeljárás a magyar bíróság előtt már nem folytatható”.


    A végzés ellen az ügyész fellebbezést jelentett be arra hivatkozva, hogy a bíróság „tettazonosság tekintetében” téves álláspontra jutott. Ugyanis a magyarországi nyomozás és vád több „tanácsadói szerződést”, valamint a 2006 és 2010 közötti időszakot öleli fel, míg az osztrák bűnügyi vizsgálat csak egyetlen 2007-es korrupciós ügylet feltárására irányult. Az azt követő mintegy három év vádlotti tevékenységét pedig az ausztriai büntetőeljárás értelemszerűen nem érintette, a magyar büntetőeljárásban történt tényfeltárást az osztrák ügyészség a határozata meghozatalakor nem vehette számba.


    A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az ügyész fellebbezését fenntartva indítványozta a törvényszéki végzés felülbírálatára jogosult Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a döntést az eljárás megszüntetését eredményező ok téves megállapítása miatt helyezze hatályon kívül, és utasítsa a Fővárosi Törvényszéket elsőfokú eljárása folytatására – áll a közleményben.

  Körözési toplista


    Az alapügyben megvádolt négy ember egyike, a francia Alstom cég vezető tisztségviselője a vádhatóság szerint a BKV 2-es és 4-es metróvonalat érintő járműbeszerzésére 2005 júniusában kiírt közbeszerzési eljárásban milliós nagyságrendű euró átadásával vesztegetett meg az eredményt befolyásolni képes ismeretlen embert vagy embereket.


    Az ötödrendű vádlott a vesztegetés forrását fiktív tanácsadói szerződésekkel biztosító ügyletbe bevont gazdasági társaság tulajdonosa és tényleges irányítója, aki a vád szerint az így megszerzett vesztegetési pénz továbbításában, átadásában működött közre – tájékoztatott korábban az ügyészség.

Szponzorált tartalom

Duguláselhárítás Budapest-Pest megye Eldugult? Hívjon azonnal! – +36 20 972 8007

  • Mi az a csőgörény?
    by dugulaselharitas on 2023.10.01. at 15:27

    A „csőgörény” kifejezés egy olyan eszközt jelöl, amelyet a duguláselhárításhoz használnak. Ez egy hajlékony és hosszú rugalmas spirál, amelyet a lefolyóba vezetnek, hogy megszüntessék a dugulást vagy a lerakódásokat. Itt vannak néhány fontos információ a csőgörény használatával kapcsolatban: 1. Duguláselhárítás: A csőgörényt általában dugulások eltávolítására használják a lefolyókban vagy csatornarendszerekben. A spirált a lerakódások vagy idegen testek eltávolítására vezetik be, The post Mi az a csőgörény? appeared first on Duguláselhárítás Budapest-Pest megye.

Címlapfotó: Arold Péter APEV

Megosztom