használt étolaj

Az Aldi visszaveszi a használt étolajat

Arold Péter

Használt étolajAz elhasznált étolaj leadása mindig gondot okozott a felelősen gondolkodó számára.

Az olajban maximum két alkalommal illik bármit is kisütni, de inkább egyszeri használata javasolt. Egy háztartásban havonta így akár több liter elhasznált étolaj gyülemlik fel és nincs hová szabályosan eltüntetni.

Az Aldi áruház lánc most úgy döntött, 11 egységében fogják visszavenni.

A használt étolaj visszagyűjtésével bővíti a szelektív hulladékgyűjtési lehetőségeket magyarországi áruházainál az Aldi, a tesztüzem a vállalat 11 üzleténél indul.

    A kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni, az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtő hálózattal rendelkező Biofilter Zrt. gondoskodik – közölték.

Hirdetés

Ózonos és nanotechnológiás fertőtlenítés gépjárművekben, egészségügyi intézményekben, magánlakásokban, szállásokon szerződéssel. Csak egy telefon. Hívja a +36 20 456 8680-as telefonszámot


    A kültéri tárolók az országos tesztüzemben részt vevő Aldi üzletek bejáratához közeli helyeken találhatók.
    A vállalat tájékoztatása szerint Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, de ennek csak körülbelül 2 százalékát gyűjtik be.


    A használt sütőolaj jelentősen terheli a környezetet. A talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel. A csatornahálózatba kerülve növeli a szennyvíztisztítók terhelését, a természetes vizekben pedig egy csepp használt étolaj ezer liter élővizet is elszennyezhet.


    A használt étolaj ugyanakkor érték, mert a tisztított használt olaj gyakorlatilag teljesen újrahasznosítható; a tisztított növényi olajat a Biofilter Zrt. biodízel gyártására adja át – jelezte az Aldi.
    A Mol hétfőn arról tájékoztatott, hogy a 2011-ben elindított használt sütőolaj-gyűjtő programjában országszerte több mint 350 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, ahol a lakosság leadhatja a használt étolajat.

Egészségügy

      Újabb 2.5 millió m3 kristálytiszta víz indult a Velencei-tóba!!! Ez további 11 cm vízszint-növelést jelent

    További híreink

    Megosztom