Megkezdte munkáját a Fővárosi Idősügyi Tanács

Megkezdte munkáját a Fővárosi Idősügyi Tanács – közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes csütörtökön online háttérbeszélgetésen.

Hirdetés

A koronavírus ideje alatt is van megoldás. Az autószerelő házhoz megy!

    Az idősügyi tanácsban, amely szerdán tartotta alakuló ülését, képviselteti magát a Tisztelet Társasága, a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozata, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének budapesti szekciója, a Nyugdíjasok Országos Képviselete, az Életet az éveknek budapesti egyesülete és a Pedagógusok Szakszervezete budapesti szervezetének nyugdíjas tagozata – ismertette Kiss Ambrus, jelezve, hogy később is csatlakozhatnak szervezetek a tanácshoz.


    A Fővárosi Közgyűlés augusztusban döntött a Fővárosi Idősügyi Tanács létrehozásáról az idősek – nyugdíjasok és közvetlenül a nyugdíj előtt állók – életkorukból adódó problémáinak kezelésére, életminőségének javítására. A testület feladata az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, intézkedések megvalósítása, az önkormányzat feladat- és hatáskörét érintő ügyekben a kialakuló konfliktusok megelőzése, rendezése, valamint javaslatok és döntési alternatívák vizsgálata.
    A főpolgármester-helyettes csütörtökön a koronavírus-járvány elleni védekezésről szólva arról beszélt: az adatokból az látszik, hogy Budapesten lényegében szeptember közepe óta folyamatosan csökken a fertőzések száma az országos értékhez viszonyítva. A járvány kezdete óta az összes eset 23,9 százaléka esett Budapestre, ez az elmúlt hét nap átlaga alapján 19,7 százalékra csökkent – mutatott rá.
    Nem lehet azt mondani, hogy Budapest lakosságarányosan fertőzöttebb lenne, mint az ország többi régiója, illetve megyéje – jelentette ki, hozzátéve, a budapesti halálozási arány is kisebb az országosnál.
    Kis Ambrus azt mondta, szakértőik szerint ezek az adatok azt igazolják, van hatása annak, hogy a fővárosban korábban hozták meg a maszkviselésre vonatkozó szabályokat.
    Szólt arról is: a kormány által bejelentett tesztelés mellett fenntartják azon döntésüket, hogy beszereznek 100 ezer antigéntesztet és ebből 50 ezret ingyen adnak a kerületeknek, lakosságarányosan. A maradék tesztkapacitásból tartalékot képeznek, és felhasználják a szociális intézményekben és a hajléktalanellátásban is, ha szükséges.

    Szervezik azt is, hogy a digitális oktatásra átállással a főváros étkeztetési szervezeténél felszabadult élelmet a hajléktalanellátásba, családok átmeneti otthonába, illetve olyan intézményekbe juttassák el, ahol nincs konyha.
    A főpolgármester-helyettes elmondta: a fővárosi idősotthonok és a hajléktalanellátás dolgozói bruttó 100 ezer forintos jutalmat kapnak majd, ez 300 millió forintos kiadást jelent a fővárosnak.
    Emlékeztetett arra, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a Fővárosi Közgyűlés jogköreit a főpolgármester gyakorolja. Az egyeztetési rendet fenntartják, az előterjesztésekről kikérik a frakciók véleményét, és ennek ismeretében, a többség által támogatott javaslat alapján hozza meg majd a döntéseket Karácsony Gergely – mondta.
    Tudatta: továbbra is az a szándékuk, hogy idén december közepén elfogadják a főváros 2021-es költségvetését. Az egyeztetések megkezdődtek, ebbe bevonják a Fidesz-frakciót és az összes kerületi polgármestert is. Minden hónap késlekedés súlyos milliárdokat jelentene – jegyezte meg.
    Kiss Ambrus kérdésre válaszolva elmondta, szeptember elseje és november 18. között az idősellátásban 10 895 PCR-tesztet végeztek, ebből 225 volt pozitív. A hajléktalanellátásban 2414 tesztet végeztek, 61 volt pozitív. Többségében a munkavállalókat tesztelték.
    A fővárosnak 11 idősotthona van, amelyek 27 telephelyen működnek, ebből 6 otthon 10 telephelyén van fertőzött. Szeptember elseje óta 328 ellátottnál lett pozitív a teszt. Jelenleg 241 ember aktív fertőzött, a fővárosi fenntartású idősotthonokban szeptember elseje óta 35 ember hunyt el – ismertette.
    Ugyancsak kérdésre válaszolva Kiss Ambrus elmondta, hogy a Radnóti Miklós és a Katona József Színház vezetésében nem történik változás, a korábbi ügyvezető igazgatók – Kováts Adél és Máté Gábor – maradnak a poszton.

Hozzászólok

hozzászólás lezárva.