A Facebook elhagyja Európát?

Arold Péter

No azért nem eszik olyan forrón a kását, még akkor sem, ha ezt lengette be az amerikai óriásvállalat az európai törvényhozóknak.

Az ír adatvédelmi biztossal történt csörte miatt a Facebook azzal fenyegetőzik, hogy ha nem engednek neki a szabályozók, akkor elhagyja az európai piacot. Mondani könnyű, meglépni óriási veszteséggel járna.




Ha az ír adatvédelmi hatóság megtiltja a Facebooknak, hogy az európai felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsa, úgy a vállalat kénytelen lesz felhagyni tevékenységével az európai piacon – ezt maga a Facebook közölte. A fenyegetésnek is beillő üzenet előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) júliusban érvénytelenítette az USA és Európa közötti adattovábbítás ezzel foglalkozó megállapodását, az úgynevezett Privacy Shieldet –  írja a hvg.hu 

A vállalat úgy döntött, hogy megtámadja a határozatot és ellenvéleménnyel élt, melyet beadványként az ír hatósághoz nyújtott be. Miért oda? Mert ott van a Facebook európai adatfeldolgozó központja és az ország EU tagország is egyben.

A Facebook beadványában elfogultsággal érvelt, hogy miközben más amerikai cégek is gyűjtenek adatokat Európában, az uniós szabályozók csak a Facebookot szemelték ki. Abban az esetben ha a cég kivonulna Európából bevételei negyedrészének lőttek, így kétszer is meggondolják magukat, míg ezt a lépést megteszik.

További érdekességek

 

Megosztom