Sport és hőség – Mit igyunk?

Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes speciális sportitalokat inni?




Edzés előtt egy-két órával kisebb adagokban fogyasszon el fél liter folyadékot! Sport közben – szintén beosztva – óránként 0,8 l folyadék fogyasztása ajánlott, a legjobb 15-20 percenként másfél-két decilitert inni. A sportolás befejeztével a szervezet víztartalékait ismét fel kell tölteni a verejtékkel veszített vízveszteség függvényében. Ha az edzés különösen megerőltető és nagy vízvesztéssel jár, illetve, ha valaki egyébként is az átlagosnál nagyobb mértékben izzad, akkor több folyadékot kell fogyasztania. – írja a webbeteg.hu

Ha valaki alkalmanként maximum egy órát sportol, kiválóan alkalmas a folyadékpótlásra a vezetékes víz vagy az ásványvíz. Több órás fizikai terhelés mellett azonban különösen fontos odafigyelni a nátrium pótlására is, ennek érdekében a fogyasztott víz nátrium-klorid tartalma literenként 0,4-1,2 g kell, hogy legyen. Nagyon megfelelő erre a célra, ha három az egyhez arányban vizet kever gyümölcslével, és literenként egy gramm konyhasót ad hozzá. A nátriumban szegény (hipotóniás) italok fogyasztása esetén fennáll a veszélye annak, hogy a vér nátriumszintje túl alacsony lesz, melynek következtében fejfájás, émelygés, izomgyengeség és zavarodottság lép fel, sőt a páciens akár kómába is eshet.

Hozzászólások

[Fancy_Facebook_Comments]

Megosztom
  Miért érdemes online úton nyelvet tanulni?