Nyílt levelet írt a Századvég Alapítvány

Nyílt levelet írt a Századvég Alapítvány Margrethe Vestager, az Európai Bizottság (EB) ügyvezető alelnöke, a Digitális korra felkészült Európa szakterületért felelős biztosa és Didiers Reynders, az EB jogérvényesülésért felelős biztosa részére a hatékony Facebook-szabályozás megteremtése érdekében.

A dokumentumban – amit szerdán közöltek az MTI-vel – az áll, levelüket a Facebook, valamint a hozzá hasonló működési elvű bigtech médiavállalatok jelentette közösségi és egyéni kihívások elleni küzdelem jegyében fogalmazták meg.

„A Facebooknak kell Európa szabályaihoz igazodnia, nem pedig fordítva! Határozott véleményünk szerint a Facebook által eddig felvázolt szabályozási elképzelések nem elegendők – ahogy az Európai Unió, és különösen a bizottság részéről is sokkal keményebb, szigorúbb fellépésre lenne szükség, már csak a Facebook piaci dominanciájának kezelésére tett javaslatok hiánya miatt is” –

hangsúlyozták.

Ezért azt kérik, hogy az EB és az illetékes EU-s szakpolitikusok tegyenek új, szigorúbb javaslatokat – a nemzetállamokkal együttműködésben – a közösségi médiaóriások jelentette kihívások mielőbbi hathatós kezelése és az európai polgárok védelme érdekében.
Álláspontjuk szerint a Facebook és a hozzá hasonló cégek méretük, befolyásuk és technikai lehetőségeik miatt kvázi monopóliumokat hoznak létre, és olyan információs „felségterületeket”, amelyeket ma már szinte lehetetlen megregulázni a nemzeti, állami jogszabályok révén.
Úgy vélik, hogy az EU-ban 2018. május 25-én hatályba lépett általános adatvédelmi rendelet (General Data Protection Regulation, GDPR) láthatóan nem tud mit kezdeni a Facebookkal és társaival.
Emlékeztettek, az EU kizárólagos jogalkotási hatáskört képvisel a közös piacra vonatkozó versenyszabályok, bizonyos feltételek mellett a kereskedelem és a nemzetközi megállapodások szabályozásában, ugyanakkor a fogyasztóvédelem, a polgárok biztonságának és alapvető jogainak érvényesülése érdekében a tagállamokkal együttműködésben alkot közösségi szabályokat.
Ezeket a fontos célokat szolgálná az említett bigtech vállalatokkal szembeni szabályozás megerősítése is, és például olyan részkérdéseket is tisztázni lehetne, hogy egy államokon kívüli globális multivállalatnak joga van-e az uniós polgárok jogérvényesülését meghatározó módon jogászokból, ismert bírókból kvázi magánbíróságokat felállítani – áll a Századvég Alapítvány nyílt levelében.

  Körözési toplista

 

Megosztom