•  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A kerületünkben élő és alkotó tűzzománc művész életének 79. évében hunyt el.

Szendrei Judit tűzzománc művész, pedagógus volt, sokan a Pestújhelyi Közösségi Házban működő Tűzvirág Alkotókör vezetőjeként ismerték.

“Az élet véletlen játékaként kezdtem foglalkozni a tűzzománcozás technikáival 1975-ben. Iskolánk, Újpalota első iskolája, a Pattogós utcai Általános Iskola, ahol napközis nevelőként dolgoztam, kapott ajándékba egy kemencét. Kíváncsi lettem rá, mit lehet vele kezdeni” – így vallott saját honlapján olvasható életrajzában. Egy személyes, mély interjúban pedig arról beszélt, hogy milyen nehezen indult élete, és mégis rátalált a művészetre, amire gyerekkora óta vágyott. “Szó szerint a semmiből építkeztem. Mert nem volt mögöttem semmi. Mégis: ha nem is tudatosan, de valamilyen erős belső indíttatásból haladtam előre, hogy valakivé váljak” – jellemezte így küzdelmeit.

Szendrei Judit 1941. május 31-én született Budapesten. Szüleit még a háború alatt elvesztette, deportálták őket, rokonokhoz, nevelőszülőkhöz került. Tanult fodrásznak, dolgozott tanácsnál, majd a Nemzeti Színház közönségszervezőjeként, aztán 1973-ban egy véletlen folytán képesítés nélküli napközis tanár lett a Pattogós utcai Általános Iskolában. Itt kapott az iskola ajándékba egy kemencét, Szendrei Judit pedig a feladatot, hogy nézzen utána, mi az a tűzzománc.

Elvégezte a tanítóképzőt, emellett pedig folyamatosan képezte magát a tűzzománcozásban. A XV. kerület egykori parlamenti képviselője, Somogyi József szobrászművész és dr. Feledy Balázs művészettörténész a segítségére volt, így jutott el Kátay Mihályhoz és Sisa Józsefhez, akiktől megtanulta a tűzzománcozás legfontosabb fogásait. Alkotótáborokat szervezett, majd a Zebegényi Ifjúsági Szabadiskolában tevékenykedett 15 évig. Pedagógusként is előrelépett, 1984-ben a Pattogós iskola igazgató-helyettesévé nevezték ki. Négy évvel később a Sződliget utcai Általános Iskolában folytatta pályáját

Szendrei Juditnak soha sem a saját alkotásai jelentették a legtöbbet, hanem mindig tanítványait helyezte előtérbe. 1992 óta vezette a Pestújhelyi Közösségi Házban a Tűzvirág Alkotókört, ahol eleinte csak gyerekekkel foglalkozott, majd spontán módon felnőttek is csatlakoztak hozzá.  Már majdnem 25 éve foglalkozott a tűzzománccal, amikor közösségi ház munkatársainak, elsősorban Nagy Edit biztatására munkáival részt vett egy csoportos tárlaton a Külvárosi Szalonban. 1999-ben kapott először önálló kiállítást, azóta több önálló és csoportos kiállításon is bemutatkozhatott.

Szendrei Judit 2020. március 14-én hunyt el, életének 79. évében. A képviselő-testület március 18-i, rendkívüli ülésén egyperces néma csenddel emlékezett rá.

Aki ismerte annak azért, akik nem, azoknak amiatt ajánljuk a következő írásokat, amelyekből megismerhetik Szendrei Judit élettörténetét: az XV. Média 75. születésnapja alkalmából készített vele interjút, a Szín Közösségi Művelődés folyóirat 2015-ben egy nagyon hosszú, mély életútinterjút közölt vele, kerületi blogunk, a Periszkóp Palotán így számolt be három éve nyári táboráról, az evangelikus.hu pedig 2016-ban a koronázási palást Pestújhelyi Közösségi Házban bemutatott tűzzománc “másáról” beszélgetett vele.

(Cs.B.)

XV. kerület önkormányzat

Ezt is olvashatja
Nyár végére elkészül a zajvédő

Új zajvédő fal épül az M3-as autópálya fővárosi kivezető szakaszán, a XV. kerületi Wesselényi utca és a Szentmihályi út közötti Érdekel

Túszt szedett, úgy menekült

Forrás A BRFK Nyomozó Főosztály nyomozói 7 hónap alatt befejezték annak a férfinak az ügyét, aki Érdekel

Ingyenesen hallgatható

Több száz hangoskönyv lett ingyenesen hallgatható az MTVA Archívumában

Lemond Eszenyi Enikő

Vígszínház igazgatója úgy döntött lemond posztjáról és pályázatát is visszavonja.

Ez is érdekes lehet
Pizzafutár állította meg az ámokfutó autóst Budapesten
Nyugdíjazását kérte Skultéti József
Kacsákat mentettek a tűzoltók a fővárosban
Nyílt levelet írt a Századvég Alapítvány
Így örülünk mi magyarok a kijárási könnyítésnek
Lakat alatt a kábszerkereskedő
Faanyagok gyulladtak meg a XVII. kerületben
A kormány dupláz
Koronavírusos jelenetek a Jóban rosszban forgatásán
Hajdú Péter jó helyre került
Hétfőtől naponta olvashatnak riportot a kerület idei kitüntetettjeivel az o...
Bérgyilkossal akarta megöletni egy rokona férjét az ügyvédnő
30 autót és két trélert foglaltak le a zsaruk Budapesten
8 év után rendőrkézen
Maszkot oszt a XIII. kerületi önkormányzat a kerületnek
Felmentették a BKK vezérigazgatóját. A munkája alól
Gyilkolt, de a helyszínen elfogták
A Magyar Posta közleményében tudata, hogy jól bevásárolt
Megemlékezés kicsit másként
Fontos információk az óvodai és bölcsődei ellátásról
LMP: a kormány nem tette lehetővé az Országgyűlés megalakulásának közös meg...
Valaki felszedte a terelést a félkész útszakaszon a Budakeszi úton
A VI.-VII.-ik kerület szigorít
Tegnaptól jó néhány fájdalom csillapító csak receptre kapható
Mit együnk és tegyünk az agyunk érdekében?
A KDNP személyiségi jogi pert indít a Népszava Jézust gúnyoló karikatúrája ...
Óvónőt gyanúsítanak gyermekpornográfiával Budapesten
Egis 170 millió forinttal támogatja a védekezést
Online temetés közvetítés? - Riport
Elévágott, befékezett
Azt hitték otthon vannak?
Maszkot oszt a főváros

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Comments are closed.