•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Arold Péter Hírek Kőbánya

A napokban történt meg egy eset a IX. kerületben egy önkormányzati vitán, hogy a kerület polgármestere véleményezte egy kollégája viselkedését. Egyszerűen lehülyézte. Hasonló eset fordult elő most Kőbányán is.

Kovács Róbert (Momentum)  a X. kerületi testület 12 sz. Vk. önkormányzati képviselője számolt be a kerület közéleti klubjában a történtekről.

Ezen a héten kedden Kőbányán rendkívüli képviselő-testületi ülés volt. Ennek egyetlen napirendi pontja egy térítésmentesen használatba adandó ingatlant érintett: arról van szó, hogy egy szobrász ingyen és bérmentve használhat majd egy kőbányai ingatlant műteremnek és raktárnak, erről kellett szavazni. A vonatkozó rendelet kimondja, hogy gazdasági tevékenység céljából önkormányzati helyiséget térítésmentesen bérbe adni nem lehet, ennek kapcsán a testületi ülésen egy kisebb vita alakult ki.
Az előterjesztő, Radványi Gábor alpolgármester úr azt nem nagyon vitatta, hogy műteremnek, raktárnak használni egy helyiséget az egyértelműen gazdasági tevékenység. Ugyanakkor a művésznő évente egy darab általa készített plakettet felajánl az önkormányzat részére, Radványi alpolgármester úr szerint pedig ez a tény azt jelenti, hogy a művész nem ingyen, térítésmentesen kapja meg a helyiséget, tehát az ügylet megfelel a vonatkozó önkormányzati rendeletnek.
Ebből aztán egy kisebb jogértelmezési vita alakult ki, melynek végén – Hegedűs Károly aljegyző úr jogi szakvéleményének elhangzása után – én jeleztem, hogy “meghátrálok”, a kérdés jogértelmezését szakmai szempontból nem kívánom lefolytatni.
Hangsúlyozni szeretném, hogy nem az illető rászorultságát vitattam, nem az volt a cél, hogy ne támogassunk valakit, legyen az művész vagy bárki. A felvetésem csak és kizárólag arról szólt, hogy a konkrét esetben ez nem egyeztethető össze egyértelműen a vonatkozó jogszabályi rendelettel. A keddi döntés alapján például előfordulhat, hogy holnap jelentkezik Kőbányán egy pék, igényel egy üzlethelyiséget térítésmentesen, azzal az ellentételezéssel, hogy évente egyszer küld majd egy kosár rongyoskiflit a polgármesteri hivatalba.
Summa summarum: tulajdonképpen semmi más nem történt, mint hogy egy adott napirendi pont kapcsán a képviselő-testületben vita alakult ki, és azt gondolhatnánk mi egyszerű kőbányai polgárok, hogy jól van ez így, a kőbányai képviselő-testület arra (is) való, hogy ott a képviselők vitákat folytassanak le.
De talán még mindig vannak, akiknek ez szokatlan, úgy vannak ezzel, ahogy az elmúlt kilenc évben szokássá vált: viták helyett fideszmamelukok, bólogatójánosok nyomogatják az igen gombot, az önkormányzati televízió hetven nézőjének nagy megelégedésére.
Legalábbis erre enged következtetni Radványi alpolgármesternek az ülés utáni viselkedése. Amellyel kapcsolatban tudomásomra jutott, hogy Radványi úr a tanácsterem mellett közvetlenül jobbra található irodájába betérve fennhangon szitkozódni kezdett és engem köcsögnek nevezett. Arra nem számíthatott, hogy a közvetlen szomszédos és éppen nyitva lévő hivatali helyiségben – mely egyébként Weeber alpolgármester úr irodája – puszta véletlenségből tartózkodik egy olyan személy, aki egyrészt fültanúja volt Radványi úr hangos kirohanásának, másrészt nem szimpatizál feltétlenül Radványi úrral, harmadrészt erre minden oka meg is van, mivel Radványi úr korábban az ő becsületébe is alaposan belegázolt.
Radványi úr nagyon büszke arra, hogy tanárember. Volt. Valamikor.
Kíváncsi volnék, hogy pedagógus mivoltát hogyan tudja összeegyeztetni ezzel a kocsmai színvonalú alpolgármesteri viselkedéssel.
Mindenesetre azt gondolom, hogy a választók tavaly októberben bölcsen döntöttek, hogy megtartották őt fideszes képviselőnek, alpolgármesternek, minimalizálva a kockázatot, hogy esetleg visszakerüljön valamilyen nevelési intézménybe.

Ezek bizony nem szép dolgok. Baranyi Krisztina polgármester “Ez hülye” kijelentése sem, abban a hitben, hogy a mikrofon kikapcsolva. De ő legalább bocsánatot kért. Sokunkkal előfordul. hogy kiszalad a szánkon olyan szó, amiről csak azt hisszük, hogy mi halljuk. És nem. Ez talán minősít is. Bár arról sem hallottam, hogy mindenki magába fojtaná a másikról alkotott véleményét. Gyakoribb eset, hogy a célszemélyt fojtaná meg.

Ezt is olvassa el!
Elképesztő állapotok Kőbánya határában

Nem akarunk tippeket adni, de mindenesetre elég meglepő, hogy a szanaszéjjel hagyott árut senki sem őrzi

Tiz milliós adomány Kőbányának

Tízmillió forintot kapott rendkívüli adományként Kőbánya a Drehertől

Elkapták a kőbányai fosztogatót

A kőbányai rendőrök felismerték és elfogták azt a férfit, aki kirabolt két járókelőt a X. kerületben. A rendelkezésre álló adatok Tovább

Lezárták a nyomozást

Lezárták a Harmat utcai gyilkosság nyomozását

Álombudi a Kertvárosban

Szeretnék egy bővebb és átfogó tájékoztatást adni a játszótér mellett telepítés alatt álló köztéri nyilvános illemhellyel, a beruházás előzményeivel, jelenlegi Tovább

Tűz Kőbányán

Elektromos hulladék – közöttük nagy mennyiségű hűtőgép – gyulladt ki Budapest X. kerületében

Baleset a Jászberényi úton befelé

Baleset történt a Jászberényi úton Kőbánya felé a Kossuth nyomdánál. 

Sportliget Kőbánya – A kerület előkészítette a beruházás következő ütemét is

A sportolók biztonságára helyezte a hangsúlyt Kőbánya vezetése a Sportliget fejlesztésének második ütemében

Online tanfolyamok A Körösiben

Alábbiakban az intézmény jövőbeli működésével kapcsolatos közleménye olvasható

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Comments are closed.