227. születésnapját ünnepelte Ferencváros

A Kerület Napja alkalmából Ferencváros Önkormányzata díjátadó ünnepséget rendezett december 4-én.

Az eseményen azok munkáját ismerték el, akik sokat tettek a kerületért az elmúlt években. A kerület díszpolgára lett Závada Pál Kossuth-díjas író és Gegesy Ferenc volt polgármester.

A Mátyás utcai Budapest Music Centerben gyűlt össze a közönség a Kerület Napján. Ferencváros jelenlegi és korábbi vezetői, önkormányzati dolgozók, a testvérvárosok képviselői és a díjazottak ünnepelték a kerület 227. születésnapját. A MÁV Szimfonikusok vonósnégyesének kis koncertje, valamint a Tűzmadarak táncprodukciója után felelevenítették Ferencváros több évszázados történetét. Elhangzott: 1792-ben az egyre fejlődő városrész polgárai elérkezetnek látták az időt, hogy más külvárosokhoz hasonlóan ez a terület is külön nevet nyerjen magának. A polgárok folyamodványt intéztek I. Ferenc osztrák főherceg, magyar királyhoz, aki 1792 december 4-én hozzájárulását adta ahhoz, hogy a Pesttől délre eső terület a Ferencváros nevet viselhesse.

„Mindannyian valódi örömmel és büszkén ünnepelhetjük Budapest egyik legszebb, legszínesebb, legizgalmasabb kerületének születésnapját”- kezdte köszöntőbeszédét Baranyi Krisztina polgármester. „Örömmel, mert az összes nehézségünk, hiányosságunk és meglévő konfliktusunk ellenére, lehetőségünk van békében, és alapvetően boldogan élni ebben a csodálatos városrészben. És büszkén, mert erre minden okot megadnak Ferencváros adottságai, épített adottságai, és az egykor itt élt kiválóságok szelleme. „
A polgármester asszony köszönetet mondott az elvégzett munkáért a kerület előző vezetésének is és felsorolta az elmúlt időszak fejlesztéseit. „Mindent megtartunk és folytatunk, ami eddig jól működött, és megpróbálunk mindent megváltoztatni, ami pedig rosszul. Ez az új Ferencváros szabad, környezetbarát és szolidáris lesz. Tiszteli és ápolja a múlt értékeit, de alapvetően a jövőbe tekint” – jelentette ki Baranyi Krisztina, aki után Csárdi Antal, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. „ Ferencváros a töretlen fejlődés szimbóluma, amit semmi nem tudott megállítani. Idén először úgy ünneplünk, hogy igyekeztünk minden itt élőt bevonni az ünneplésbe, hiszen ez mindannyiunk ünnepe”- mondta, utalva a rengeteg ingyenes programra, mely aznap várta a ferencvárosiakat a kerület kulturális intézményeiben.

Továbbiak az önkormányzat hivatalos oldalán

Megosztom