•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Néhány információ és következtetés a Kőbánya természetvédelmi területeit érintő M2 vasúti szárnyvonalról.A kettes metró és a gödöllői HÉV-vonal összekötése kapcsán vetődik fel újra és újra – az utóbbi időben intenzívebben – az az elképzelés, hogy létesüljön egy szárnyvonal, amely valahol az Örs vezér tér után leágazik Kőbánya felé, keresztülhalad a felsőrákosi védett területeken, majd gyakorlatilag hasznos kőbányai megállóhely nélkül éri el Rákoskeresztúrt.

A konkrét tervekben több pályaváltozat szerepel, ezek között Kőbánya szempontjából nagyjából annyi különbség van, hogy vagy teljesen értelmetlenek vagy minimális előnyök jelentkeznének. Az érintett területeken lakossági igény nem, vagy csak alig merül fel, ugyanakkor a természetvédelmi területeken a károkozás katasztrofális mértékű lehet. Nem beszélve az egyéb terhelésről.

A projektet természetesen a XVI. és XVII. kerület városvezetése szorgalmazza: ezen csodálkoznivaló nincsen, számukra nyilvánvaló előnyökkel jár a beruházás. Ezzel együtt irracionális gondolat, továbbá etikátlan is lenne rákényszeríteni mindezt Kőbányára, hiszen a kerületnek csak kára származna ebből.

Mégis ez történik, az említett kerületek vezetői egyre hangosabbak a szárnyvonal kapcsán. Az új XVII. kerületi fideszes polgármester, Horváth Tamás első nyilatkozatában kijelentette, hogy minden eszközzel harcolni fognak a megvalósításért. Kovács Péter pedig, a XVI. kerület fideszes első embere tegnap módosító javaslattal érkezett a fővárosi közgyűlésbe, 1.1 milliárd forint átcsoportosítását kérve a további tervezésre.

Ez utóbbit leszavazta a “nemfideszes” többség, és D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya fideszes polgármestere is tartózkodott. Jobban örültünk volna részéről egy egyértelmű “nem” szavazatnak, de talán nem szerette volna jelen helyzetben tovább élezni a konfliktust.

Mindenesetre jelenleg minden kőbányai vezető és döntéshozó illetve a teljes képviselő-testület egységesen sorakozik fel a szárnyvonal elutasítása mellett és reméljük, hogy ez így is marad.

 

A jelenleg hatályos kerületi építési szabályzat nem teszi lehetővé a beruházást. A módosításhoz képviselő-testületi többség szükséges. Erre két forgatókönyv létezhet: vagy a nyolc fideszes képviselő változtat valamiért jelenlegi álláspontján és megnyer ehhez még egy ellenzéki képviselőt, vagy a kilenc ellenzéki képviselő dönt egyszer majd úgy, hogy mégsem ellenzi a szárnyvonalat. Mindkét esetet kizártnak tartom, ilyen értelemben tehát jelenleg nincs ok aggodalomra.

Ugyanakkor máris gondolkodást igényel a metróvonal és a HÉV-vonal összekötésének terve (első szakasz, piros vonallal) amely szintén hátrányokkal járna Kőbánya számára a jelenlegi elképzelések szerint, ráadásul ez lenne a teljes fejlesztési projekt első állomása.

Még egy gondolat a szárnyvonalról: a térképre nézve felmerülhet egy olyan lehetőség, hogy a Keresztúr felé vezető ágat a Szilas-patak környezetében valahol a Cinkotai út vonalában alakítsák ki. Ennek műszaki feltételeiről kevés információ áll rendelkezésre, viszont azt gondolom, hogy ha a XVII. kerületnek jó ez a fejlesztés és annyira oda van érte, akkor küzdjön meg ő a környezetvédelmi szempontok alapján felmerülő ellenállással, vigye az egészet a saját területére illetve osztozzon a problémákon XVI. kerületi elvbarátaival.

Még egy közmondás is eszembe jut erről, szerepel benne a csalán szó.

Kovács Róbert Kőbánya 12. sz. vk. önkormányzati képviselő

Ha érdekel a téma a kerületi klubban értekezhetsz róla

Ezt is olvassa el!
Pesti úti idősek otthona

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere Facebook oldalán szólt az esetről

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk december 30-án a lakásán halálra vertek egy nő Kőbányán. A feltételezett tettest elfogták. A Tovább

Nyugdíjazását kérte Skultéti József

Nyugdíjazását kérte Skultéti József  a Pesti úti Idősek Otthonának igazgatója

Faanyagok gyulladtak meg a XVII. kerületben

Mintegy hatszáz négyzetméteren összehordott faanyag, fenyőfák, raklapok és szalmabálák égtek

30 autót és két trélert foglaltak le a zsaruk Budapesten

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Rendőrkapitányságán egy férfi tett feljelentést

Elképesztő állapotok Kőbánya határában

Nem akarunk tippeket adni, de mindenesetre elég meglepő, hogy a szanaszéjjel hagyott árut senki sem őrzi

Gyilkolt, de a helyszínen elfogták

Arold Péter A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2020. május 3-án 7 óra 34 perckor érkezett bejelentés arról, hogy Budapesten a Tovább

Mi lesz a TESCO-s ruhákkal?

A Facebook megfelelő használatának esetén, elég informatív cikkekre bukkanhat az ember. Most is ez történt. Budapest XVII. kerületében is van Tovább

Már több mint 100 fertőzött az otthonban

A Pesti úti idősek otthonában már több, mint 100 fertőzöttet tartanak nyilván

0 0 vote
Article Rating

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Subscribe
Visszajelzés

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments