Több mint száz év után elmozdult helyéről a Niagara-vízesés híres hajóroncsa

Arold Péter A történelem ösvényein

101 év után először elmozdult a helyéről egy híres hajóroncs, az Iron Scow a Kanada és az Egyesült Államok határán fekvő Niagara-vízesésnél.




A Niagara Parks nevű ontariói kormányügynökség a hét végén tett közzé egy felvételt az „elszabadult” uszályról, amelyet az október 31-i erős széllökések mozdítottak ki a sziklák öleléséből. Jim Hill örökségvédelmi szakember a videón elmondja, hogy a vasroncs nagyjából 50 méterrel sodródott arrébb eredeti helyéről.

A vízi jármű egy 1918 augusztusában lezajlott drámai mentőakció során rekedt a Niagara-vízesés sziklái között. Az uszály két emberrel a fedélzetén szakadt le egy vontatóhajóról nagyjából 1,6 kilométerre a hatalmas vízesésegyüttes egyik tagja, a Patkó-zuhatag felett.

A két férfit sikerült kimenekíteni, a jármű azonban a sellős (zuhatagos) folyószakaszban rekedt, nagyjából 200 méterre a kanadai partoktól, ahol egészen múlt hét csütörtökig pihent.

Hill szerint nem lehet tudni, hogy a gyorsan pusztuló jármű meddig marad az új helyén, lehet, hogy csupán napokig, de előfordulhat, hogy akár évekig is.

MTI

Megosztom
  Egy nem minden napi pillanat

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.