Több mint száz év után elmozdult helyéről a Niagara-vízesés híres hajóroncsa

Arold Péter A történelem ösvényein

101 év után először elmozdult a helyéről egy híres hajóroncs, az Iron Scow a Kanada és az Egyesült Államok határán fekvő Niagara-vízesésnél.
A Niagara Parks nevű ontariói kormányügynökség a hét végén tett közzé egy felvételt az „elszabadult” uszályról, amelyet az október 31-i erős széllökések mozdítottak ki a sziklák öleléséből. Jim Hill örökségvédelmi szakember a videón elmondja, hogy a vasroncs nagyjából 50 méterrel sodródott arrébb eredeti helyéről.

A vízi jármű egy 1918 augusztusában lezajlott drámai mentőakció során rekedt a Niagara-vízesés sziklái között. Az uszály két emberrel a fedélzetén szakadt le egy vontatóhajóról nagyjából 1,6 kilométerre a hatalmas vízesésegyüttes egyik tagja, a Patkó-zuhatag felett.

A két férfit sikerült kimenekíteni, a jármű azonban a sellős (zuhatagos) folyószakaszban rekedt, nagyjából 200 méterre a kanadai partoktól, ahol egészen múlt hét csütörtökig pihent.

Hill szerint nem lehet tudni, hogy a gyorsan pusztuló jármű meddig marad az új helyén, lehet, hogy csupán napokig, de előfordulhat, hogy akár évekig is.

MTI

Megosztom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.