Vádemelés a műszaki áruházakat fosztogató román állampolgárokkal szemben

A Veszprémi Járási Ügyészség bűnszervezetben, üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat három román állampolgár ellen, akik 2018. február végétől március közepéig öt műszaki áruházba törtek be a Dunántúlon.

A vádirati tényállás szerint az ügy két vádlottja más bűntársakkal együtt 2017. végén, 2018. elején már követett el hasonló bűncselekményeket Csehországban, amely miatt időközben ott vádat is emeltek ellenük. A bűntársak kapcsolata 2018 februárjában elszámolási vita miatt megszakadt, ezért a tevékenységüket irányító 35 éves elkövető a megmaradt társa mellé új elkövetőt szervezett be, és úgy döntött, hogy a következő betöréseket Magyarországon hajtják végre.

A férfi az ügyben érintett oroszlányi, siófoki, nagykanizsai, paksi és mohácsi üzleteket elhelyezkedésük és a menekülési lehetőségek figyelembevételével választotta ki, a végrehajtás során pedig jellemzően ő volt, aki a bejárati ajtó üvegezését betörte, majd figyeléssel biztosította a helyszínt, amíg társai az értékes műszaki cikkeket összegyűjtötték. Valamennyi esetre jellemző volt, hogy a vádlottak a betörést követő egy-két perc elteltével távoztak is az üzletből. A csoport vezetője az eltulajdonított mobiltelefonokat, táblagépeket, notebookokat Romániában értékesítette, a befolyt pénzből pedig bűntársainak is juttatott.

A vádlottak 2018. március 16-án éjjel, mintegy két és fél óra eltéréssel előbb a paksi, majd a mohácsi üzletbe törtek be, azonban röviddel a Mohácsról történt távozásuk után a rendőrök elfogták őket, a két boltból ellopott árucikkeket pedig a gépkocsijukban megtalálták.

Az elkövetőkkel szembeni nyomozás eredményességét nemzetközi együttműködés segítette.

Megosztom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.