Nem minden képviselő tölthet be minden megszerzett mandátumot

Sok jelölt képviselőként, polgármesterként vagy megyei közgyűlés tagjaként is mandátumot szerezhet az október 13-ai önkormányzati választáson, azonban a jogszabályok szigorúan megszabják, milyen mandátumokat lehet egyszerre betölteni.

A tízezer lakosúnál kisebb településeken úgynevezett egyéni listán választják a képviselőket, minden választópolgárnak annyi szavazata van, ahány tagú a képviselő-testület az adott településen.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény azonban rögzíti: ezeken a kistelepüléseken a polgármester nem lehet egyúttal a képviselő-testület egyéni listáról mandátumot szerző tagja is, vagyis, ha az egyéni lista jelöltjét polgármesternek is megválasztják, akkor törölni kell őt az egyéni listáról, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elérő jelölt lép.
A tízezer lakosúnál nagyobb településeken vegyes választási rendszerben választják a képviselő-testület tagjait: a választók az egyéni választókerületi jelöltekre szavaznak, de az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező, úgynevezett töredékszavazatok alapján a jelölőszervezetek között arányosan úgynevezett kompenzációs mandátumokat is kiosztanak.
Fontos szabály azonban, hogy ha valakit polgármesterré választanak vagy egyéni választókerületben nyer el mandátumot, akkor őt törölni kell a kompenzációs listáról.
Azonban azt nem zárja ki semmilyen szabály, hogy valaki egyéni választókerületben és polgármesterként is megnyerje a választást, és mindkét mandátumot megszerezze. A két mandátum betöltése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az adott személynek a képviselő-testület ülésén dupla szavazati joga lenne, azaz „két kézzel szavazhatna”. A jelölt tehát a „kettőt nyer – egyet kap” – konstrukcióban valójában nem számít választójogi értelemben erősebbnek, mint képviselőtársai.
Ha a fővárosi kompenzációs lista jelöltjét főpolgármesternek vagy fővárosi kerület polgármesterének választják, akkor őt is törölni kell a párt fővárosi kompenzációs listájáról, és helyére a sorrendben utána következő jelölt lép.
A települési képviselő vagy polgármester pozíciója azonban nem „üti” a megyei közgyűlési tagságot, vagyis települési önkormányzati képviselő és polgármester tagja lehet a megyei közgyűlésnek, ugyanakkor nem lehet az elnöke és alelnöke.

Megosztom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.