Viszlát „ELFBARataim”!

Nagy divat lett Magyarországon is az eldobható elektromos cigaretták keletje, így a fekete piacon, vagy a neten Kínából ezer számra rendelhetőek bárki számára. A 18. életévüket be nem töltött fiatalok is minden nehézség nélkül juthatnak hozzá. Az utcán tucatszám látunk csoportosuló beszélgető fiatalok között, akik kezében ott látható ez a fajta e-cigi.

Lépni kell

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kiemelt feladata a dohánytermék-kiskereskedelem hatósági felügyelete, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására, valamint a legális piac védelmére- áll az SZTFH közleményében.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága folyamatosan figyelemmel kíséri a dohánypiacon uralkodó folyamatokat és az észlelt szabálytalanságokról rendszeresen operatív egyeztetéseket folytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) is. A piac vizsgálata során az SZTFH látókörébe került a köztudatban elektronikus cigarettaként ismert, különböző ízesítésű, nikotint tartalmazó, vagy nikotinmentes, eldobható termékek jogsértő forgalmazása.

Az ilyen illegális eszközök nikotint tartalmazó változatban elektronikus cigarettának, nikotinmentes változatban dohányzást imitáló elektronikus eszköznek minősülnek, kiskereskedelmük Magyarországon dohányboltban is szigorú szabályokhoz kötött. A hatályos jogszabályok szerint e termékkategóriák ízesített változatait Magyarországon továbbra is tilos forgalomba hozni.

Aki engedély nélkül értékesít ilyen termékeket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat. Mindezek mellett az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazása sérti a NAV hatáskörébe tartozó jövedéki, és a fogyasztóvédelmi hatóság kompetenciájába tartozó egészségügyi jogszabályokat is.

Az SZTFH és a NAV együttműködésének köszönhetően már jelenleg is több eljárás van folyamatban az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazóival szemben.

Az MDKSZ álláspontja

Az MDKSZ álláspontja szerint a dohánymentes, de nikotint tartalmazó hevítőrudak beletartozhatnak a dohányzást helyettesítő nikotinttartalmú termék fogalmába, így ezeket csak nemzeti dohányboltban lehetne értékesíteni. A nikotint nem tartalmazó változatuk miatt azonban jogszabálymódosítást javasoltunk (új termékkategória bevezetése vagy valamelyik jelenlegi termékkategória módosítása). Véleményünk szerint azért aggályos a jelenlegi helyzet, mivel nikotinttartalmú termékek is elérhetők szabad forgalomban, dohányboltokon kívül, így semmi sem garantálja, hogy e termékek nem juthatnak el fiatalkorúakhoz (akár üzletekben, akár online), ez semmiképpen sem egyezik a Trafiktörvény elsődleges jogpolitikai céljával, ami a fiatalkorúak védelme, annak elérése, hogy minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon.

  Duguláselhárítás Budapest

A címlap kép is jól mutatja a termék körül kialakult helyzetképet. Manapság már árulnak 600, 1500, és 3000 ezer „slukkos” fajtát is. Amit viszont nem említ a cikk, hogy ezek a termékek árusítói, azon felül, hogy NAV problémásak, még be is csapják a vásárlót, ugyanis néhány termék 2 nap után már kiürül, a működéséért felelős elem miatt. Gyakorlatilag, egy „1500 slukkos” termék 5000 forintos ára mellett mer eleve nem rentábilis, ugyanis egy dohányos egy szál cigarettát átlagosan 7-13 slukkal „végez” ki. Lehet utánaszámolni.

A másik komoly probléma az elhasznált termék biztonságos elhelyezése. Elemet, tehát veszélyes anyagot tartalmaz. Ismereteim szerint Angliában egy azonos célú termék 1500 forintba kerül. Hogy ott legális-e? Arról egyenlőre nincs információm.

Megosztom