Huszonöt kutató tiltatta le munkáját Kásler miatt

Kárt okoz „a királyaink és szentjeink emlékezetének” az a kavarás a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás körül ami Káslerék tesznek

„Tudományos közösséget alkotunk. Sok tekintetben más lehet az értékrendünk, a vérmérsékletünk, mások lehetnek a politikai preferenciáink, másként láthatjuk a jelent, így a múltat is. Mégis kölcsönösen nagyra becsüljük egymást, kiállunk egymásért, és szeretnénk, ha kutatási eredményeink és róluk megfogalmazott értelmezéseink egymás mellett jelenhetnének meg. A jelen munkafolyamatban való részvételt egymás – szerkesztők és szerzők – ismeretében vállaltuk. Sokszínű munka jött létre. A szerkesztők távozása és a szerzők jelentős részének kicserélése után ez a sokszínűség sérült, és a tudományos közösségünk iránti elkötelezettség sem tette lehetővé, hogy továbbra is részt vegyünk a vállalkozásban.”

Így reagált az a huszonöt kutató aki letiltatta munkáját mert Kásler a Magyarságkutató Intézet alá rendelte a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás további szervezését, kkről a történelemhamisítás sem áll messze.

A Válasz Online még kedden írt arról, hogy az emberi erőforrások minisztere indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmentette az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára időzített, márciusban nyíló kiállítás kurátorait, és a teljes szakmai irányítást a Magyarságkutató Intézet kezébe helyezte. A projekt élére az a Makoldi Miklós került, aki a történelemhamisításokkal tűzdelt A pozsonyi csata című filmben szakértőként volt feltüntetve.

Makoldi vezetésével teljesen átszerveződött a kiállítás alaptémája, így komplett témák és irányvonalak kerülnek ki a már kész tárlatból – feltehetően azért, hogy jobban megfeleljenek Kásler miniszter kérelmeinek, aki évek óta azon dolgozik, hogy bebizonyítsa a hun–magyar archeogenetikai kapcsolat prekoncepcióit – írja a telex.hu.

A történelem megismerése nem könnyű feladat, hamar el lehet tévedni. Komoly kutatói munka és objektív látásmód szükséges hozzá, elkerülve a saját szubjektív a „szerintem így kellett történnie” vonalat, hiszen az igazságot csak az tudja, aki ott volt.

  Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában

A történelem hamisítása, a múlt valóságának szándékos elferdítése mögött szinte mindig politikai érdekel húzodtak, de a jövőben ezért súlyos árat kell fizetni.

Maklodi elképzelésébe nem fértek bele azok a tanulmányok amelyek azt mutatták be, milyen szláv és Karoling-kori népcsoportok éltek a honfoglalás idején a mai Magyarország területén, vagy hogy hogyan költöztek az Árpád-korban például muszlimok és zsidók a Kárpát-medencébe.

A kiállítást 2017 óta szervezik, de Kásler húzásával a tervezett megnyitó még távolabb csúszhat. Kásler nem először nyúl bele a múltba és rendezné át a saját, vagy megbízója ízlésének, ezt már megtette kedvenc királyunkkal Mátyással is, mikor újra össze akarta rakni a tudomány segítségével és ennek érdekében ennek érdekében bontották meg Corvin János sírját Horvátországban, a lepoglavai pálos kolostorban.

Mátyás király házasságon kívül született fia és az ő gyermeke, a hétévesen meghalt Corvin Kristóf épen talált csontvázából a Magyarságkutató Intézet genetikusai vettek mintát, hogy ez alapján próbálják megtalálni Hunyadi Mátyás egyelőre ismeretlen maradványait. A Hunyadi leszármazottak csontjaiból a férfiágon öröklődő Y kromoszóma haploidját azonosítva (Kásler elmondása szerint ez két-három héten belül meglehet) szeretnék fellelni Mátyást, illetve ami belőle valahol megmaradhatott.

Az egészségügyért felelős miniszterünk, előszeretettel piszkálja királyainkat és azért akár Afganisztánba is hajlandó kutatni.

Lassan megszokhatjuk, hogy mindegyik vezetőnk kedvenc hobbijának, legyen az vadászat, foci, vagy most Káslernál a történelem, hódolhat az állampolgár pénzén

A telex.hu nyomán

Canlapfotó: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Szent István-bazilikában 2021. szeptember 7-én – Fotó: Mónus Márton / MTI

Megosztom