Gyomorégés és a savközömbösítők

A savközömbösítők régebben nagyon fontos gyógyszerek voltak a gyomorfekély kezelésében, ma már inkább csak a gyomorégés és egyéb emésztési panaszok esetén szedik őket.

Legnagyobb előnyük a többi szerhez képest, hogy recept nélkül is kaphatók. Hatásuk egyszerű reakción alapul, vagyis hogy a gyomorsavat a gyenge lúgként viselkedő savcsökkentők közömbösítik, sót képeznek, ezáltal kevesebb lesz a sav, és így a gyomor bontóenzimjei is elvesztik a működőképességüket.




Hatásuk attól függ, hogy az egyes vegyületek milyen mértékben oldódnak vízben (gyomornedvben), és hogy az őket alkotó ionoknak milyen élettani hatása van. Sok savcsökkentő hatóanyag van forgalomban. A legnépszerűbb a nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbonát, szódabikarbóna), ami percek alatt csökkenti a gyomorfájást.

 

A savközömbösítés folyamata

Tévhit, hogy ezek a szerek korlátlanul szedhetõk bármiféle orvosi ellenõrzés nélkül, ugyanis sok más gyógyszer hatását módosítják.
Nagyon sok gyógyszernek gátolják a felszívódását, ezáltal a hatását azzal, hogy a bélrendszerben megkötik ezeket.

Olvassa el a részleteket a webbeteg.hu  oldalon

 

 

Magnézium-oxid, és magnézium-hidroxid is alkalmazható savközömbösítőnek, gyorsan hatnak, viszont hashajtó hatásuk van. A magnézium-triszilikát és magnézium-karbonát savközömbösítő hatása lassabban alakul ki, viszont tartósabb. Minden magnézium-sóra jellemző, hogy csak kismértékben szívódnak fel, de veseelégtelenségben nagyon lelassul a kiürülésük, és ekkor mellékhatásként lelassíthatják a szív működését.

Megosztom