koronavírus teszt

Mozgalmasan indul az év, jól van ez így, vegyük is sorba a napirenden lévő budapesti ügyeket

Karácson Gergely főpolgármester, elődeivel ellentétben, előszeretettel használja saját Facebook profilját, hogy tájékoztassa választóit és nem választóit az előtte álló feladatokról, tervekről. 

A cikk a hirdetés után folytatódik




Mozgalmasan indul az év, jól van ez így, vegyük is sorba a napirenden lévő budapesti ügyeket:

Lánchíd: része az örökségünknek, történelmi értelemben is, és abban az értelemben szintén, hogy az előző városvezetés, a kormánnyal együtt lezáratlan ügyként hagyta ránk a híd felújítását. Lépni kellett, mert Budapest, és az egész ország egyik legfontosabb szimbóluma – nem mellesleg zsúfolt közlekedési útvonal – nem maradhat ilyen állapotban. A híd állapota nem ad okot semmiféle pánikkeltésre, de a felújítás már nem húzható sokáig. Hogy megakadályozzuk a további állagromlást, holnaptól kitiltjuk az 5 tonnánál nehezebb járműveket a hídról. Táblák mellett a rendőrök és a fővárosi rendészeti igazgatóság munkatársai a jövő héten figyelmeztetik erre a teherautók és a nagyobb turistabuszok vezetőit, utána már szankcionálnak is. Ez a korlátozás a budapestiek többségét nem érinti, de tudom, a híd esedékes felújítás miatti lezárása sok kényelmetlenséget fog okozni. Ezt a lehető legnagyobb mértékben igyekszünk majd mérsékelni. De előbb, már a jövő héten, egyeztetést kezdünk a kormánnyal a híd felújításához még hiányzó, mintegy 20 milliárd forint előteremtéséről. Át kell gondolnunk közösen a felújítás műszaki tartalmát, utána pedig a budapestiek megkérdezésével döntünk a Lánchíd esetleges funkciómódosításáról. Mert felelősen kell bánnunk az örökségünkkel, mindenféle értelemben.

M3 metró: az orosz metrókocsik ügye éppen elég témát adott a kampányban is. Új fejlemény, hogy néhány felújított kocsit ki kellett venni a forgalomból rozsdásodás miatt, a 222 kocsiból ez 6 darabot érintett. Önmagában ez a szám nem okozna gondot a működtetésben, a gyártó garanciálisan, kötbér mellett javította is, de azért ez mégiscsak beismerése a korábban tagadott ténynek: sok gond van a „felújított” orosz kocsikkal. Itt az ideje az egész korábbi metróbeszerzést, annak minden körülményét érintő átfogó vizsgálatnak. Erre a BKV és a BKK felügyelőbizottságát kérem fel, úgy hiszem, két hónap elég a teljeskörű tisztázásra, amit természetesen a nyilvánosság bevonása követ majd.

M4 metró: a BKV valóban a forgalom növekedéséről számolt be, ez lehet akár örömteli fejlemény is – egyre többen használják a közösségi közlekedést. A cég illetékeseinek szakmai véleménye szerint a megnövekedett utasszám most még nem igényel azonnali beavatkozást. Havonta kapunk jelentést a BKV-tól, amikor szükség lesz rá, azonnal lépünk.

Színházak: azt tartom, amit a művészet, a kultúra szabadságáért utcára vonult sok ezer budapesti előtt mondtam: meg fogjuk védeni a színházainkat. Ebben okoz némi zavart, hogy önellentmondásos az év végén megjelent kormányhatározat. Állítólag hiba történt, hogy így van-e, avagy tudatos a független színházak további fojtószorítása a kormány részéről, kiderül hamarosan. Akárhogy is, már a következő napokban egyeztetünk a függetlenekkel és a kőszínházakkal a további lépésekről, hiszen a kormány szoros, márciusi határidőt szabott a megállapodásokra. Még januárban előállunk a javaslatainkkal, amelyekben lesznek újítások az eddigiekhez képest, és amelyek egy dologból indulnak ki: a kultúra nemzeti alap.

Egészségügyi fejlesztések: a megjelent hírekkel szemben a Budapest számára megszerzett 50 milliárd forint nagy részét nem viszi el a korábban betervezett fejlesztések áremelkedése. Nem, mert ez a pénz – a közgyűlés egyhangú döntése szerint, amit a kormányhatározat is megerősített az év végén – az eddigieken felül jár a fővárosiaknak, másrészt eszünk ágában sincs ezt a teljes összeget betonra költeni. Érdemi javulást akarunk az ellátásban, nem szépre festett épületeket – ilyet már láttunk. Ígéreteinkkel összhangban minden budapesti számára biztosítjuk a hozzáférést a legmodernebb diagnosztikai eszközökhöz, és radikálisan csökkenteni fogjuk a várólistákat. Mindezt a kerületekkel közösen, az ő javaslataik beemelésével.

Megosztom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.