Egyre jobban körvonalazódnak a biodóm futurisztikus terei – fotók

Az építési-szerelési munkák várhatóan 2020 első felében fejeződnek be, míg a beruházás második üteme 2021 végén zárul. Kedden délben sajtónyilvános terepszemlét tartottak a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében épülő Biodómban.

A cikk a hirdetés után folytatódik




Az állatkert öthektáros új területén létesülő Pannon Park, és azon belül a 33 ezer négyzetméter összterületű Biodóm kialakítása 2017 augusztusának végén kezdődött. A földmunkák, az alapozás, illetve a vasbeton karéj kialakítása után tavaly négy kupolából álló acél tetőszerkezet készült el.

A bejáráson elhangzott, az összesen 18,5 ezer négyzetméteres fedél acélszerkezete műszaki szempontból a világon egyedülálló megoldással készült el.

A felület egyedi térlefedést kapott egy Magyarországon eddig ritkán alkalmazott speciális, háromrétegű, teflonszerű fólia formájában.

Ezt követően indulhattak az épület belső terében az állattartó terek, köztük az édesvízi és tengeri akváriumi medencék kialakítása, valamint a környező szabadtéri kifutók kiépítésével kapcsolatos munkálatok. A biodóm két fő részre lesz tagolható: egy akváriumi részre, illetve egy ősvadon részre.

Előbbiben alakítják ki Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumát: a medence 2,5 millió literes lesz, 20-30 nagyméretű cápával, több ezer hallal és ráják sokaságával.

Az építéskivitelezés után még jelentős munkák következnek
A mostani bejáráson elhangzottak szerint a kivitelezés decemberben 75 százalékos készültségig ért el. Az építési-szerelési munkák várhatóan 2020 első felében fejeződnek be, míg a beruházás második üteme 2021 végén zárul. Az építéskivitelezés után a dekorálás, a belsőépítészeti munkák, az oktató és tájékoztató eszközök, a termőtalaj beállítása, a parképítés, a növények és az állatok betelepítése következik.

A sajtóeseményen a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója elmondta, a kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a Pannon Park és benne a biodóm építésének befejezéséhez. Persányi Miklós szavaiból kiderült, a beruházás költségeinek emelkedését több tényező együtt okozta. Nőtt például a Pannon Park területe, módosult a műszaki tartalom, bekerültek a kerítésen kívüli területrendezési munkák, meghosszabbodott a beruházás időtartama, valamint nőtt bizonyos projektelemek ára is.

A plusz bevételekről és az energiaigényről is szó esett
Persányi Miklós hangsúlyozta, a biodómhoz hasonló épület eddig még soha nem készült Magyarországon. Olyan projektelemek költségeit is megismerték továbbá, amelyek korábban nem szerepeltek a becslésekben: elkészültek például a hullámvasút korszerűsítésének tervei – jegyezte meg.

Az MTI kérdésére a főigazgató elmondta, hogy a nemzetközi állatkerti példák alapján egy ilyen beruházás akkora pluszbevételt generál, ami fedezi majd a budapesti állatkert évi 1,5-2 milliárd forinttal megemelkedő üzemeltetési költségeit.

Persányi Miklós cáfolta a biodóm óriási energiaigényéről szóló híreket is, számításaik szerint ugyanis az 1,7 hektárnyi területen felépülő, fedett állat-és növénypark fogyasztása évi 10-12 ezer GWh lesz, ami egy kisebb bevásárlóközpont energiaigényével egyenlő.

fotók

Megosztom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.